Volledig scherm
mijned groene specht en engerling © Frans van den Boom

Dit agressieve beestje vreet jouw Achterhoekse tuin kaal

Met wat gras en een paar beukenbomen hoopte Luke uit Hengelo de tuin van het huis dat zij drie jaar geleden kocht, wat op te fleuren. Maar engerlingen, ook wel de larven van meikevers, maken het leven van haar grasveld zuur. Afgelopen weekend volgde een drastische beslissing over de tuin: alles eruit.

Volledig scherm
Een engerling. © Fotograaf GertJan Buijs

,,Toen we de bomen uit de grond haalden, zaten de engerlingen nog aan de wortels. Er was niks meer van de wortels over’’, zegt ze.

Luke is niet de enige die last heeft van de kleine, maar agressieve insecten. De beestjes hebben het voorzien op plantenwortels en vreten hele plantsoenen kaal. 

Eind 2017 bleek uit een globale meting dat zo'n 18.000 vierkante meter aan struiken in Vorden en Hengelo door de beesten was aangetast. 
De gemeente Bronckhorst komt nu met een nieuwe bestrijdingsmethode: het uithongeren van de diertjes.

Helemaal kaal

Quote

Ik heb twee jonge kinderen, dus dit is absoluut niet wat ik wilde

Dennis van Hagen

Een plantsoen waarin nog maar dertig procent van de planten leeft, wordt helemaal kaal getrokken. De eerste jaren komt er geen nieuw groen in, zodat de beestjes in de aarde doodgaan van de honger. Chemische middelen bleken in het verleden flink in de kosten te lopen en maar voor veertig procent effectief te zijn, dus daar stopt de gemeente mee. 

De deels kale plantsoenen leiden, zo realiseert de gemeente zich, tot een minder fraai straatbeeld. Door extra onderhoudsrondes uit te voeren, wil Bronckhorst voorkomen dat onkruid de overhand krijgt. 

Aaltjes

Luke past een andere methode toe in zijn tuin aan de Snethlageweg. Zij kocht aaltjes bij het tuincentrum en stopte die in de grond.  Aaltjes zijn een biologische manier om engerlingen te bestrijden. Ze infecteren de insecten, waardoor ze uiteindelijk het loodje leggen. 

Dennis van Hagen maakte na jarenlang gedoe in zijn voor-en achtertuin aan de Maanweg ook noodgedwongen een rigoureus besluit. Al het gras verruilde hij voor tegels. ,,Ik heb twee jonge kinderen, dus dit is absoluut niet wat ik wilde. Als ze nu spelen en vallen, liggen hun knieën open.’’

Geld

Volledig scherm
De engerling. © jan houwers

Drie jaar lang hebben engerlingen zich volgevreten aan zijn tuin. Tot drie keer toe verwijderde hij al het aangevreten gras en verving het met nieuw, vers gras. ,,Tot er weer gaten in kwamen en het langzaam bruin werd. Het groeide ook niet goed.’’ Het kostte de Hengeloër behoorlijk wat geld en ook daar was hij op een gegeven moment klaar mee. Alles eruit dus.

Arno Harmsen van adviesbureau GrasMeesters in Doetinchem kent de engerling maar al te goed. Regelmatig checkt hij de voetbalvelden in de Achterhoek op de beestjes. Twee jaar geleden werden velden in Zeddam, Kilder en 's Heerenberg aangetast door de dieren.

Momenteel gebeurt dat niet. ,,Maar we blijven het wel constant monitoren.’’

Nat houden

Een tip om engerlingen te bestrijden, heeft Harmsen wel. En daarvoor hoef je niet eens naar het tuincentrum. ,,Nat houden. Ze houden niet van water. Engerlingen gaan dan dieper in de grond zitten. Het water geeft planten daarnaast de kracht om door te groeien en het uiteindelijk te winnen van de larven.’’ 

Achterhoek