Een vrijwilliger hangt een mezenkast op, in de hoop dat een broedpaar flink veel 'jeukrupsen' uit de directe omgeving zal voeren aan de jongen.
Volledig scherm
PREMIUM
Een vrijwilliger hangt een mezenkast op, in de hoop dat een broedpaar flink veel 'jeukrupsen' uit de directe omgeving zal voeren aan de jongen. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Dit doet jouw gemeente aan het bestrijden van de jeukrups

kaart en videoNiets is te dol in de strijd tegen de eikenprocessierups: van roofdieren lokken tot nesten wegzuigen en chemisch platspuiten. Desnoods worden hele rijen bomen gekapt. De Stentor vroeg aan jouw gemeente: wat doen jullie eigenlijk om de overlast van deze jeukrups tegen te gaan?

Zutphen

Behandelt eikenbomen preventief met nematoden en bewust niet met Xen Tari. ‘Dat middel doodt namelijk alle rupssoorten’. Bomen die behandeld worden, zijn bepaald op basis van ernstige overlast voor inwoners in de voorgaande jaren. Daarnaast worden rupsnesten weggezogen en zet Zutphen in op herstel van natuurlijk evenwicht. Er draait een pilot met het uitzetten van gaasvliegen, één van de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups en er worden mezen- en vleermuiskasten opgehangen. 

Achterhoek