Henk Kortes en Reini van Loon uit Winterswijk waren passagiers van het ‘corona-schip’ Westerdam en zitten nu vast in Cambodja.
Volledig scherm
Henk Kortes en Reini van Loon uit Winterswijk waren passagiers van het ‘corona-schip’ Westerdam en zitten nu vast in Cambodja. © Eigen foto

Dit stel uit Gelderland zit vast op ‘corona-schip’ in Cambodja: ‘Kan nog wel week duren’

Helaas, ook woensdag stonden hun namen er niet bij. Henk Kortes (81) en zijn partner Reini van Loon (77) uit Winterswijk zitten nu al dagen vast in Cambodja en wachten met smart op een terugvlucht naar Nederland. 

Ze behoorden tot de 91 Nederlandse passagiers van het cruiseschip Westerdam dat sinds 1 februari afvaarde vanuit Hongkong, maar in veel havens niet meer welkom was vanwege het coronavirus. 

In Cambodja kon het schip wel afmeren en konden de opvarenden geleidelijk aan het schip wel verlaten, maar vervolgens stuitten ze op een nieuw probleem: veel luchthavens in Zuid-Oost Azië, waaronder die van Kuala Lumpur, Bangkok en Singapore, weigerden passagiers die van de Westerdam afkwamen.

Quote

Er heerst onder passagiers wel grote ontevreden­heid over de communica­tie en handelen van Nederland­se overheid

Henk Kortes

Helaas

Via andere routes wordt nu geprobeerd alsnog een terugvlucht voor ze naar Nederland te regelen. Winterswijker Kortes: ,,Maar ook dat is lastig omdat bijvoorbeeld in Tokio de vluchten vol zitten doordat de passagiers van dat andere cruiseschip, de Diamond Princess, zijn vrijgelaten en van daar uit naar huis vliegen.” 

Henk Kortes en Reini van Loon uit Winterswijk waren passagiers van het ‘corona-schip’ Westerdam en zitten nu vast in Cambodja.
Volledig scherm
Henk Kortes en Reini van Loon uit Winterswijk waren passagiers van het ‘corona-schip’ Westerdam en zitten nu vast in Cambodja. © Eigen foto

Kortes en zijn partner Reini hebben via de rederij Holland America Line (HAL) een kamer in het Sokha-hotel de Cambodjaanse hoofdstad gekregen.

Daar wachten ze nu op de vertreklijsten die twee keer per dag worden bekendgemaakt. ,,Maar helaas stonden we er vandaag weer niet bij. Het kan morgen worden, maar het kan ook nog wel een week duren.” 

Stadsrondrit
,,We zijn hier met 26 Nederlanders aangekomen, van wie er inmiddels zes zijn vertrokken. Nog 29 Nederlanders zijn nu onderweg naar ons hotel vanaf de Westerdam uit Shihanoukville. Na een bustocht van 7 uur zullen zij hier vanavond arriveren.’’

,,Wij worden hier uitstekend verzorgd door de HAL die alle kosten van ons verblijf en het eten betaalt. Cambodja is zeer gastvrij en gemeente Phnom Penh organiseerde zelfs een stadsrondrit voor ons. Er heerst groot respect voor de manier waarop deze rederij met ons communiceert en ons behandelt.’’

Uitzichtloze boottocht

,,Een voorbeeld is dat de CEO speciaal vanuit Seattle is komen overvliegen en ons heeft toegesproken. Dat had hij ook al tijdens de uitzichtloze boottocht via een videoboodschap gedaan.’’

..Er heerst onder passagiers wel grote ontevredenheid over de communicatie en handelen van Nederlandse overheid. Zeker in vergelijking met andere landen die hier passagiers in het hotel en op de boot hebben.”

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Achter de schermen bij de GGD na drie maanden hoogspanning: ‘We zijn de chaos voorbij’
    PREMIUM

    Achter de schermen bij de GGD na drie maanden hoogspan­ning: ‘We zijn de chaos voorbij’

    De coronagolf op de Veluwe was nog maar net over zijn hoogtepunt, toen de Vion-slachterij een besmettingshaard bleek. In het oog van de storm moest de GGD Noord- en Oost-Gelderland dealen met crises binnen de crisis, terwijl het volgende megaproject voor de deur stond: massaal testen en traceren. Corona vraagt het uiterste van de GGD. ,,Heerde drukte ons met de neus op de feiten. Zo van: het gebeurt echt en het gebeurt hier.”

Achterhoek