Volledig scherm
Het stadhuis van Doetinchem.

Doetinchem maakt zich zorgen nu Rijk met minder geld over de brug komt

DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem voorziet voor na 1 januari 2020 een structureel tekort van 1,2 tot 3,6 miljoen euro. Dit vanwege de meicirculaire die vorige week vanuit het Rijk de gemeente bereikte. Daaruit concludeert Doetinchem dat er minder gemeentelijke bijdrage vanuit Den Haag komt.

,,Zorgwekkend", noemt Henk Bulten, wethouder financiën, het dreigende tekort met het oog op de kadernota over 2020. 

,,De kadernota zelf gaf een goed meerjarenperspectief. Maar de cijfers uit de meicirculaire komen onverwacht. De onzekerheden - zoals die er al zijn met open einde regelingen in het sociale domein - nemen toe ten opzichte van de zekerheden. We gaan nu samen met de raad kijken welke stappen we kunnen nemen. Wat de consequenties zijn en welke fundamentele keuzes we kunnen maken."

Lasten burgers

De kwestie wordt 18 juli behandeld in de gemeenteraad. In september worden vervolgens keuzes gemaakt die in november in de begroting worden verwerkt. 

,,De lasten voor de burgers stijgen niet", zegt Bulten. ,,Alle mogelijke keuzes leggen we voor aan de raad. Daarin maken we inzichtelijk wat het gaat betekenen. Ook lastenstijging hoort bij die keuzes.”

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek