Henk Hanskamp met een prototype van het CowToilet.
Volledig scherm
Henk Hanskamp met een prototype van het CowToilet. © Jan Ruland van den Brink

Doetinchems CowToilet maakt kans op de Nederlandse Innovatieprijs 2019

DOETINCHEM -  Het idee van Henk Hanskamp om een koetoilet te ontwikkelen, gooide ook hoge ogen bij de Nederlandse Innovatiemonitor. CowToilet zit bij de laatste drie genomineerden voor de Nederlandse Innovatieprijs 2019. Woensdag 26 juni wordt bekendgemaakt of Hanskamp gewonnen heeft.

De bekendmaking van de winnaar gebeurt in het programma De wereld van morgen op NPO1. Hanskamp sleepte dit jaar al de Achterhoek Open Innovatieprijs in de wacht voor zijn idee.

Idee

Hanskamps CowToilet moet koeien zindelijk maken. Dit gebeurt door middel van het aanraken van een zenuw, waardoor de urineproductie op gang komt. De plas wordt opgevangen en opgeslagen en kan voor andere doeleinden worden gebruikt. De zenuwprikkeling is volgens Hanskamp uiteindelijk niet meer nodig.

Hanskamp hoopt hiermee andere dingen te kunnen doen met koeienplas, dat anders de grond erg vervuilt. Belgische onderzoekers hebben al interesse getoond.

Innovatie

De Nederlandse Innovatiemonitor reikt de prijs uit aan bedrijven die letten op innovatie binnen het bedrijf en daarbij letten op actuele thema's als energietransitie, milieu en brexit. De monitor is een initiatief vanuit de Universiteit van Amsterdam en het Amsterdam Centre for Business Innovation en staat onder leiding van Henk Volberda.

Dit jaar hadden 800 bedrijven zich aangemeld voor de prijs. De laatste drie zijn D2D Water Solutions, die een systeem ontwikkelden voor het omzetten van regenwater naar drinkwater;  VDL Groep, die oplossingen zoekt voor klantproblemen bij technologisch veeleisende markten; en het Agri-techbedrijf van Hanskamp.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek