Volledig scherm
De gemeenteraad vergaderde dinsdagavond niet in het (te warme) raadhuis, maar in de kleine zaal van theater De Storm. © dG

‘Draai bezuiniging terug en behoud de voorzieningen’, vindt CDA Winterswijk

WINTERSWIJK - Als Winterswijk naar 31.000 inwoners wil groeien, zijn voorzieningen als het zwembad en muziekschool Boogie Woogie hard nodig. ,,Wij roepen u op om de bezuinigingen terug te draaien en deze voorzieningen te behouden.”

De oproep kwam dinsdagavond van CDA-fractievoorzitter Wim Wassink, die de kadernota van het dit voorjaar aangetreden Winterswijkse college van burgemeester en wethouders fel bekritiseerde. In die kadernota schetst het college hoe de gemeente zich de komende jaren wil ontwikkelen. Daarin zitten allerlei kortingen op subsidies aan instellingen als zwembad Jaspers, museum Wereld van Wenters en muziekschool Boogie Woogie. Die zijn ook grotendeels met vrijwilligers opgebouwd.

Boekhouder regeert

Die kadernota gaat ook over de wens om meer woningen te bouwen en het inwonertal naar 31.000 mensen te laten groeien. ,,Waar de visie ontbreekt, regeert de boekhouder”, vond Wassink, die vindt dat die voorzieningen met minder subsidie ‘’de nek wordt omgedraaid.” Daar tegenover staat volgens Wassink dat er wel een miljoen wordt uitgetrokken voor extra ambtenaren.

Volgens wethouder Inge Klein Gunnewiek van financiën gaat het niet om simpelweg bezuinigen, maar moeten instellingen als het zwembad op een andere manier ‘toekomstbestendig’ worden” minder afhankelijk van de gemeentelijke subsidie. Zij kon zich wel voorstellen ,,dat sommige instellingen zich overvallen voelden” door het voorstel over de korting.

Naar de microfoon

CDA-er Wassink, na de bestuurscrisis met zijn partij in de oppositierol gedrongen, liep af en aan naar de interruptiemicrofoon in de kleine zaal van theater De Storm, waar de gemeenteraad naar was uitgeweken vanwege de hitte in het gemeentehuis. Voor VVD-wethouder Klein Gunnewiek werd het pijnlijk toen Wassink haar op de verhoging van de toeristenbelasting wees. Klein Gunnewiek: ,,Die gaat niet omhoog, dat vinden we geen goed idee. De verhoging komt uit de meeropbrengst van grotere arealen.” Wassink, las het vervolgens voor, de kadernota in de hand: ,,Verhoging van de toeristenbelasting.”

Geen krimp geven

Naast Wassink kwamen ook voortdurend Tom van Beek (Voor Winterswijk) en Loes ten Dolle (D66) naar de interruptiemicrofoon, maar de vier wethouders en burgemeester Joris Bengevoord gaven geen krimp. Elvira Schepers wilde niet erkennen dat door de korting het zwembad moet sluiten: ,,We willen dat het maatschappelijk zwemonderwijs behouden blijft. Het kan alle kanten op gaan. Het zwembad dicht? Dat krijgt u van mij niet te horen.”

Het gesprek over de kadernota gaat donderdag verder, vanaf 17 uur opnieuw in de kleine zaal van De Storm.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek