Woonzorgcentrum De Meergaarden in Eibergen. @ Frans Nikkels
Volledig scherm
Woonzorgcentrum De Meergaarden in Eibergen. @ Frans Nikkels © Frans Nikkels

Dringende oproep van Livio aan bewoners na positieve coronatests: ‘Houd je aan de regels’

EIBERGEN/NEEDE/ENSCHEDE - Op twee locaties van Livio in Enschede zijn bewoners positief getest op het coronavirus. Ook een thuiszorgmedewerker heeft het virus opgelopen. De zorgorganisatie doet daarom een dringend beroep op bewoners van alle locaties: ‘Houd je aan de regels’.

Livio heeft locaties in Enschede, Haaksbergen en Berkelland. In de overige woonzorgcentra is geen corona vastgesteld, dus ook niet in De Meergaarden in Eibergen en De Werf in Neede. Toch roept Livio ook de bewoners van de Berkellandse locaties en hun familieleden nog eens nadrukkelijk op zich aan de richtlijnen te houden die al sinds 20 maart gelden.

Extra taken

Alle bewoners is gevraagd geen bezoek te ontvangen en hun appartement niet te verlaten. Niet voor een ommetje, niet voor het wegbrengen van het afval en ook niet voor het ophalen van de post. Livio heeft samen met bewoners naar oplossingen gezocht. In de praktijk betekent dit vaak dat medewerkers van Livio extra taken uitvoeren.

Wisselende reacties 

De reacties zijn volgens een woordvoerder van Livio heel wisselend. „In een woonzorgcentrum woont een heel gemengde populatie. Het overgrote deel van de bewoners is wat gelaten en doet wat er wordt gezegd.” Maar er zijn ook huurders - vaak zonder zorgindicatie - die meer moeite hebben met de strenge maatregelen.

Kwetsbare groep

Livio drukt iedereen op het hart dat deze verregaande maatregelen nodig zijn om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. „We zeggen heel dringend tegen de mensen: ‘blijf vooral thuis, u hoort bij de kwetsbare groep”, aldus de woordvoerder. 

Quote

Het is wrang om te zien dat een klein deel van de bewoners de regels aan de laars lapt

Woordvoerder Livio

„Er zijn bewoners die zeggen: ‘ik heb mijn tijd gehad, als ik het virus krijg, vind ik dat niet zo’n ramp.’ Maar als je die keuze maakt, maak je hem ook voor je buren en voor het zorgpersoneel. Medewerkers zijn zo voorzichtig dat ze de boodschappen thuis laten bezorgen. Dan is het wrang om te zien dat een klein deel van de bewoners de regels aan de laars lapt.” 

Achterhoek