Ganzenhoedster Ellis Oldenboom met ganzenei tussen de ‘Gelster’ ganzen.
Volledig scherm
Ganzenhoedster Ellis Oldenboom met ganzenei tussen de ‘Gelster’ ganzen. © Stichting Erfgoed Gelselaar

Eerste ganzenei is weer gelegd in Gelselaar

VIJF VRAGENGELSELAAR - Friesland heeft zijn eerste kievitsei, maar in de Achterhoek draait het om het eerste ganzenei. Dit mag nog wél officieel worden aangeboden. Natuurlijk in ganzendorp Gelselaar.

1. Gaat het eerste ganzenei naar de burgemeester?

„Nee, dit jaar niet. Het wordt aangeboden aan Frits Kolkman, beter bekend als Frits oet Gelster. Hij heeft, in samenwerking  met de Stichting Erfgoed Gelselaar, een boekje geschreven met verhalen in het Gelster dialect. Dat boekje komt rond Pasen uit.”

2. Aha, Pasen, eieren, dat klinkt logisch. Is dat de reden dat hij het eerste ei in ontvangst mag nemen?

„Haha, nee, dat is toeval. Zijn boekje heet ‘De katte van ôonzen nöästen noaber’, dat gaat niet alleen maar over ganzen en eieren. We proberen als stichting om van het aanbieden van het ei  iets bijzonders te maken, liefst met steeds een ander persoon die het ei in ontvangst nemen. In het verleden waren het inderdaad vaak burgemeesters.”

3. Dus het is een eeuwenoude traditie?

„Nee, zeker niet, we doen dit pas sinds 2003. In dat jaar kreeg de stichting een eigen ganzenwei. We hebben zo’n veertig ganzen. Die gaan ieder jaar naar braderieën en andere evenementen in het land, meestal met onze vaste ganzenhoedster Ellis Oldenboom. Zij zal op zaterdag 27 februari ook het eerste ei aanbieden.”

4. Maar Gelselaar is toch al heel lang ganzendorp?

„Er zijn hier al heel lang ganzen, dat klopt. Dat heeft te maken met de natte gronden rondom het dorp. Gelselaar en Geesteren liggen op een zandkopje in wat van oudsher een bekengebied is. Die natte markegronden waren totaal niet geschikt voor het houden van vee, dus hadden veel boeren ganzen. Die leverden dons en eieren op.”

5. Wanneer is dit eerste ei eigenlijk gelegd?

„Op 30 januari. En dat is vrij vroeg. Ik heb zelf ook ganzen, maar die leggen nog niet. Het eerste ei werd toevallig dit jaar bij onze ganzenhoedster gelegd.”

Achterhoek