Tessa Keus.
Volledig scherm
PREMIUM
Tessa Keus. © Theo Kock

Elektronicazaak, babywinkel, een parfumerie: Niemand wil Tessa (18) als werknemer

De Doetinchemse Tessa is 18 jaar en wil dolgraag kapper worden. Of werken in een winkel. Maar dat gaat niet. Ze heeft een beperking, waardoor ze extra begeleiding nodig heeft. Doorstuderen zit er niet in. En die baan vindt ze ook niet. Nu zit ze al maanden thuis, net als vele anderen.

Tussen de wal en het schip, zo zou Tessa Keus (18) uit Doetinchem haar situatie het liefst willen omschrijven. Tessa heeft ADHD en DCD, een stoornis waardoor haar bewegingen niet helemaal goed op elkaar afgestemd worden. Bovendien is haar denkvermogen op 80 procent geschat.

Vijf jaar geleden, toen de Participatiewet werd ingevoerd, had Tessa net het eerste jaar van het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) afgerond, op een school in haar woonplaats. Daar kreeg ze lessen die waren toegespitst op jongvolwassenen met een beperking. Ze kreeg pas in het laatste jaar echt iets mee van de nieuwe wetgeving, toen ze over een volgende stap na wilde denken. 

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek