Enorme brand bij garagebedrijf in Doetinchem: ‘Alles wat ik heb opgebouwd, is weg’

VideoDOETINCHEM - In garagebedrijf SN Auto's aan de Industriestraat in Doetinchem is maandagmiddag rond 15.10 uur brand uitgebroken. Het gaat om een uitslaande brand, er is veel rookontwikkeling. Het pand is niet meer te redden. 

De brandweer meldt om 16.45 uur dat de brand onder controle is. Het gebouw stond lange tijd in lichterlaaie, auto’s die buiten het bedrijf staan werden nat gehouden door de brandweer. 

De rook is nog altijd in de wijde omgeving te zien, zo ook vanaf het station. Vooralsnog heeft dat geen gevolgen voor het treinverkeer. De brandweer verricht metingen. Om 17.02 is besloten dat het station niet dicht hoeft.

In de stad is de brand goed te ruiken, er ontstaan intussen ook files. Ook zijn er tussen de brand en het treinstation roetdeeltjes terecht gekomen. Die kunnen met handschoenen aan worden weggegooid bij het restafval, laat de Veiligheidsregio weten op Twitter. 

NL-Alert 

Om 15.52 uur is een NL-Alert uitgegaan vanwege de rookontwikkeling. Dat alert is even na 18.30 uur ingetrokken. Wie last heeft van de rook werd geadviseerd ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te schakelen. 

De Veiligheidsregio vraagt mensen de hulpdiensten de ruimte te geven en niet te komen kijken. De brandweer heeft kunnen voorkomen dat het vuur is overgeslagen op omliggende panden. 

Af en toe zijn er knallen te horen. Een aantal mensen heeft rook ingeademd.

Oorzaak

De brand is ontstaan door kortsluiting in een auto die vanochtend was binnengebracht bij het garagebedrijf, zegt de brandweer. De eigenaar van de garage heeft nog geprobeerd de brand te blussen, maar er was geen houden aan. 

Het bedrijf bestaat negen jaar en wordt gerund door twee broers die 24 jaar geleden naar Nederland kwamen vanuit Irak. Daarnaast werken er twee personeelsleden. Ze zijn ontdaan door het incident: ,,Alles wat ik heb opgebouwd, is weg’’, zei een van de mannen maandagmiddag.

Bibliotheek dicht 

De bibliotheek in Doetinchem heeft haar deuren gesloten omdat bezoekers last hadden van de rook, laten medewerkers via Twitter weten. Twee woningen die vlak achter het getroffen bedrijf liggen, zijn ontruimd.

Bewoonster Marian Reumer geeft aan naar haar woning op een nabijgelegen camping te gaan. Ze noemt het incident ‘heel erg’ voor de getroffen garagehouders. ,,Het is heel erg sneu voor die jongens. Ze werken keihard, je kunt altijd bij hen terecht.’’

Volledig scherm
Brand in Doetinchem © GinoPress B.V.
Volledig scherm
De brand in Doetinchem. © RonVMedia
Volledig scherm
Doetinchem © GinoPress B.V.
Volledig scherm
Doetinchem © DG

Achterhoek