Ashis Brahma, arts infectieziekten bij de GGD Noord- en Oost-Gelderland.
Volledig scherm
PREMIUM
Ashis Brahma, arts infectieziekten bij de GGD Noord- en Oost-Gelderland. © Jeroen Jazet

Extreem weinig corona-infecties in Achterhoek: voorbeeld voor Nederland met volgen van regels

DOETINCHEM/ WINTERSWIJK - Achterhoekers volgen de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen zó goed op, dat de infectiegraad in deze regio één van de laagste van Nederland is. Daardoor hoeven extreem weinig mensen naar het ziekenhuis met coronaklachten.

De Achterhoeker houdt zich van het begin af aan goed aan de maatregelen (blijf thuis, hou afstand en kom niet samen) en is daarmee een voorbeeld voor grote delen van Nederland. Dat zegt Ashis Brahma, arts infectieziekten bij de GGD Noord- en Oost-Gelderland, waar de Achterhoek onder valt. ,,De Achterhoeker behoort tot een gezagsgetrouw volk dat de coronaregels zeer goed opvolgt en zo min mogelijk met elkaar in contact komt. Zo zorgen ze er écht zelf voor dat de infectiegraad zeer laag blijft.”

Elders zijn veel meer infecties, en niet alleen in absolute zin. De Achterhoek staat qua infectiegraad namelijk in de onderste regionen van ons land, met 1 ziekenhuisopname op ruim 16.000 mensen (zie graphic). Terwijl bijvoorbeeld de Liemers ruim de helft minder inwoners heeft, maar met 1 ziekenhuisopname op bijna 4.000 inwoners wel grofweg vier keer zo hoog zit.

Volgens Brahma is dus wel duidelijk dat de Achterhoek heel erg goed scoort in het beperken van het aantal besmettingen. ,,Alleen op de waddeneilanden zien we een vergelijkbare infectiescore.”

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek