zwarte cross
Volledig scherm
zwarte cross © rv

Gasten op campings rond Zwarte Cross moeten nu ook belasting betalen

Boeren rond het Zwarte Cross-terrein bij Lichtenvoorde richten elk jaar eigen campings en parkeerplaatsen in. Voor het eerst betalen hun gasten gemeentelijke toeristenbelasting.

Ze  mogen geen alcohol verkopen en na 01.00 uur 's nacht moet de muziek uit. Grondeigenaren rond crosscircuit De Schans, waar komende week de Zwarte Cross is, moeten zich aan striktere regels houden. Voor het eerst betalen de gasten van de gedoogde campings toeristenbelasting: €1,25 p.p. per nacht. 

De gemeente Oost Gelre haalt de touwtjes aan. ,,We zijn nadrukkelijker in gesprek met een twintigtal eigenaren van gelegenheidscampings’’, zegt woordvoerder Chris Frencken van de gemeente. ,,We kijken met een goed gevoel terug op de bijeenkomsten.’’

Regels

Er is uitvoerig vastgelegd waar tijdelijke 'campinghouders', die zich officieel moeten melden, aan moeten voldoen. Er moet één toilet op 150 bezoekers zijn, met een minimum  van twee en één wasbak per wc.

Per 250 vierkante meter grond moet een brandblusser van 6 kilo voorhanden zijn. Als meer dan 200 gasten op een terrein bivakkeren, moet de eigenaar een inrichtingsplan overleggen, om de toegang voor hulpverleners te garanderen.

Restricties

Nachtelijke zangpartijen rond een kampvuur zijn verboden; open vuur mag niet branden. Alleen 18-plussers mogen alcohol drinken. Op officiële meldingsformulieren moeten grondeigenaren aangeven hoeveel gasten geweest zijn.

Eigen camping

De organiserende Feestfabriek voert een eigen camping, met 25.000 gasten. Ook wordt een sjiekere variant ingericht, Grasnapolsky.

De 21ste Zwarte Cross loopt van donderdag 13 tot en met zondag 16 juli. 

Achterhoek