Volledig scherm
De gemeente Lochem was woensdag © Tom van Dijke

Gemeente Lochem na hack weer bereikbaar

De gemeente Lochem is sinds gisteren weer bereikbaar nadat een dag eerder het hele ICT-systeem was platgelegd vanwege een computerinbraak. De oorzaak van deze hack wordt de komende weken nog onderzocht.

Vorige week werd het computersysteem van de gemeente gehackt. Om het systeem weer te dichten voor de buitenwereld en weer werkbaar te maken na deze digitale inbraak, moest de digitale toegankelijkheid voor burgers en ambtenaren woensdag worden afgesloten.

 Daardoor moesten bijvoorbeeld afspraken voor het verlengen of aanvragen van paspoorten en rijbewijzen en geboorte-aangiftes worden afgezegd. Volgens de gemeente is daardoor niemand in de problemen gekomen. 

Er moesten zo'n veertig afspraken worden afgezegd. Een dag later was het computersysteem weer operationeel. Er wordt nu volop onderzoek gedaan naar de inbraak. Belangrijkste vraag daarbij is of er persoonlijke gegevens  van burgers zijn gestolen. De eerste signalen wijzen daar volgens de gemeente niet op.

De computer-inbraak werd vorige week donderdag ontdekt, omdat er ‘verdachte bewegingen’ waren geconstateerd.  Er is ongeveer 32 megabyte aan informatie weggelekt. Het onderzoek daarnaar kan nog weken duren, laat de gemeente weten.

In 2015 werd het computersysteem ook al platgelegd door een virus dat de bestanden versleutelde. Ambtenaren konden toen niet meer bij hun documenten en programma's.  

Achterhoek