Volledig scherm
Rechts industrieterrein De Mars, links van het Twentekanaal het buitengebied van Eefde-West. Bewoners hebben er zorgen over hun gezondheid. © Cees Elzenga

GGD: ‘Eefde-West te klein voor kankeronderzoek’

De GGD heeft bewust geen kankeronderzoek in Eefde-West gedaan omdat het gebied te klein is om een betrouwbaar beeld te krijgen van de situatie. Dat stelt de gezondheidsdienst in reactie op harde kritiek van bezorgde bewoners en huisarts Herman Suichies.

Die noemen het onderzoek ‘nutteloos’ omdat er niet alleen gekeken is naar het aantal kankergevallen in Eefde-West (460 inwoners), waar de zorgen leven, maar naar het dorp Eefde (4371 inwoners) als geheel. ,,Het onderzoek is hierdoor waardeloos”, stelde voormalig huisarts Suichies in deze krant. ,,Bovendien neemt het de onrust niet weg, want hieruit wordt nog steeds niet duidelijk hoe het met het aantal kankergevallen in Eefde-West zit.”

Kleine aantallen

Volgens de GGD Noord- en Oost-Gelderland zou het bij een onderzoek naar specifiek Eefde-West om te kleine aantallen gaan. ,,De kans dat een eventueel verschil dan gebaseerd is op toeval is heel groot”, stelt GGD-woordvoerder Erna de Vries. ,,Hoe kleiner het gebied dat je neemt, hoe minder betrouwbaar de uitkomsten en hoe groter de kans dat je geen statistisch significant verschil zult vinden.”

Onder bewoners van Eefde-West ontstond begin dit jaar grote onrust omdat er in hun ogen veel mensen met kanker in het gebied wonen. Eefde-West ligt net buiten het dorp Eefde en grenst aan industrieterrein De Mars in Zutphen. De bewoners vrezen dat de uitstoot van schadelijke stoffen door zware industrie op De Mars de oorzaak is van de kankergevallen. De afgelopen jaren waren er meer dan twintig kankergevallen op veertig huishoudens, het gros overleed aan de ziekte.

Gezondheidsrisico's

Volledig scherm
Eefde-West ligt pal tegen industrieterrein De Mars in Zutphen. © Anke Arts

In opdracht van de gemeenten Zutphen en Lochem heeft de GGD onderzoek gedaan naar de gezondheidsrisico’s voor inwoners van Eefde-West. Er is een zogenoemd kankerclusteronderzoek uitgevoerd, dat afgelopen vrijdag werd gepresenteerd. Het aantal mensen met kanker in Eefde blijkt niet hoger dan het landelijk gemiddelde. Ook de uitstoot van schadelijke stoffen door bedrijven op industrieterrein De Mars blijft binnen de wettelijke veiligheidseisen en geven geen gezondheidsrisico voor bewoners in de buurt.

,,Het aantal kankergevallen dat we nu hebben gevonden voor heel Eefde over tien jaar is al zeer klein”, legt De Vries uit. ,,Als je bedenkt dat in Eefde-West ongeveer tien procent van de inwoners van Eefde woont, dan is de verwachte incidentie voor Eefde-West een tiende deel van wat we nu hebben gevonden.”

Huisarts

Voormalig huisarts Herman Suichies had informatie over het aantal kankergevallen onder Eefdenaren in zijn huisartsenpraktijk geanonimiseerd aangeleverd aan de GGD, maar de gezondheidsdienst heeft niets met zijn informatie gedaan. ,,Onbegrijpelijk”, vindt Suichies dat.

Ook in dit geval heeft de GGD de informatie bewust niet gebruikt. De Vries: ,,Omdat de gegevens van de heer Suichies als één van de huisartsen maar een deel van de populatie bevat en het landelijk protocol kankercluster afraadt om huisartsgegevens te betrekken bij de analyse, heeft de GGD besloten geen gebruik van deze incomplete gegevens te maken.” In plaats daarvan heeft de GGD gebruik gemaakt van cijfers uit de database van de Nederlandse Kankerregistratie.

Nieuw onderzoek

De contactgroep Eefde-West, waarin bezorgde bewoners zich hebben verenigd, wil dat er aanvullend onderzoek wordt gedaan. Volgens de GGD is dat niet nodig. GGD-onderzoeker Steven van der Lelie zei eerder dat een klein deel van de inwoners van Eefde-West moeite heeft de uitkomsten van het onderzoek te accepteren. ,,Het grootste deel van de mensen die wij spreken is gerustgesteld door de gunstige uitkomst.”

Achterhoek