Door navigatieapps als Google Maps op de smartphone worden fysieke plattegronden op straat overbodig, vindt de gemeente Bronckhorst.
Volledig scherm
Door navigatieapps als Google Maps op de smartphone worden fysieke plattegronden op straat overbodig, vindt de gemeente Bronckhorst. © AP

Google wint ‘straatgevecht’ in Bronckhorst: alle plattegronden verdwijnen

HENGELO - De kasten met plattegronden van Bronckhorst en individuele kernen verdwijnen van de straat. Bijna iedereen heeft tegenwoordig namelijk wel een navigatiesysteem in de auto of een app zoals Google Maps op de mobiele telefoon om de weg te vinden, constateert de gemeente.

Daarom worden alle 32 plattegrondkasten binnenkort weggehaald. De kleine groep mensen die geen digitale navigatie heeft, kan de weg vragen aan voorbijgangers, aldus de gemeente. Of natuurlijk een gratis papieren kaart halen bij een toeristisch infopunt.

De plattegrondkasten staan of hangen nu nog in vrijwel elk dorp of stadje in Bronckhorst, of langs invalswegen. Ze worden nu dus allemaal verwijderd. Bij sommige fysieke kaarten langs de weg is een speciale parkeerhaven aangelegd. Als blijkt dat die stopplek niet meer nodig is wordt die ook verwijderd.

Kaarten in twaalf jaar twee keer vernieuwd

De kasten met de plattegronden van de regio en een detailkaart van de betreffende kern zijn in 2008 neergezet op 32 plekken. Het was de bedoeling om de kaarten elke twee jaar te vernieuwen en aan te passen aan de huidige situatie. Maar de gemeente constateert dat de kaarten in twaalf jaar tijd slechts twee keer zijn vernieuwd.

Quote

Door de opkomst van digitalise­ring verliezen de platte­grond­kaar­ten hun functie

Gemeente Bronckhorst

Tot grote problemen leidt dit niet, vanwege de opkomst van navigatiesystemen en -apps op de mobiele telefoon. ‘Door de opkomst van digitalisering verliezen de plattegrondkaarten hun functie’, schrijft de gemeente.

Met het weghalen van de plattegrondkasten mist de gemeente elke 3 tot 4 jaar 1.875 euro aan reclameinkomsten van samen 75 ondernemers die worden vermeld bij de kaarten. Of zij het erg vinden dat de kasten verdwijnen is de vraag: geen van hen heeft volgens de gemeente gereageerd op een bericht daarover.

Er wordt ook geld bespaard met het verwijderen van de kasten. Die hoeven dan immers niet meer schoongemaakt en onderhouden te worden. Er is ook nog gekeken of de kasten voor iets anders gebruikt konden worden, maar dit bleek onmogelijk.

Eén van de plattegronden die verwijderd wordt: aan de Pastoor Thuisstraat in Keijenborg.
Volledig scherm
Eén van de plattegronden die verwijderd wordt: aan de Pastoor Thuisstraat in Keijenborg. © Google Streetview

Achterhoek