Woningcorporatie Wonion wil de bestaande woningvoorraad geschikt maken voor oudere bewoners, onder andere met slimme rookmelders.
Volledig scherm
Woningcorporatie Wonion wil de bestaande woningvoorraad geschikt maken voor oudere bewoners, onder andere met slimme rookmelders. © pr

Helpende hand voor oudere huurder in Gendringen

GENDRINGEN - Huurders op leeftijd uit Gendringen krijgen de helpende hand toegestoken van woningcorporatie Wonion, zodat de bewoners langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Het gaat om honderd tot tweehonderd woningen die nu nog niet geschikt zijn gemaakt voor ouderen of gehandicapten. 

Wonion zou de eerste woningcorporatie in het land zijn die de eigen woningvoorraad op grote schaal gaat aanpassen voor oudere huurders. Een noodzaak, vindt directeur Gerrolt Ooijman. 

,,De komende jaren krijgen we te maken met een enorme vergrijzing. Onze huidige woningvoorraad is daar niet op berekend. Om alle ouderen een geschikte woning te kunnen bieden, zouden we heel veel nieuwe woningen moeten bouwen. Dat is een utopie. Wij zien het als onze taak om onze bestaande woningen zodanig aan te passen, dat onze huurders gewoon in hun eigen huis kunnen blijven wonen.”

Vrijwillig

In eerste instantie heeft Wonion geld gereserveerd voor honderd woningen, hoewel tweehonderd huishoudens voor het project zijn aangeschreven. ,,Maar niet iedereen ziet de noodzaak of wil dit doen. Mensen doen vrijwillig mee", verklaart Ooijman.

Quote

We zijn bewust niet begonnen in grote kernen als Ulft en Varsseveld

Directeur Gerrolt Ooijman

Bewoners die zich aanmelden, krijgen een deskundige over de vloer voor een scan van de woning. Deze onafhankelijke deskundige bekijkt wat er op korte en lange termijn nodig is om het huis geschikt te maken. ,,Dan moet je denken aan extra leuningen in het toilet of langs de trap, drempels verwijderen of de verlichting in de woning aanpassen.”

Deze aanpassingen zijn in principe gratis. Mochten er extra wensen zijn, kan er ook gekozen worden voor een uitgebreider pakket. Hier moet echter wel voor betaald worden.

Naoberhulp

Binnen het project wordt ook ingestoken op naoberhulp met een zogenoemd leefsamenpakket. Onderdeel daarvan is een slimme rookmelder. Als deze alarm slaat, krijgen buren of familie een bericht op hun telefoon, zodat zij kunnen ingrijpen als er bijvoorbeeld nog een pannetje op het vuur staat. Om erger te voorkomen. 

Hierbij gaat het om een gratis abonnement van een half jaar. Daarna moet 7,50 euro per maand betaald worden. Wonion gaat nog in overleg met de gemeente Oude IJsselstreek om te kijken of bewoners met alleen een bijstanduitkering een abonnement vergoed kunnen krijgen.

Na Gendringen wil Wonion volgend jaar het project ook doorzetten in de andere dorpen. Ooijman: ,,We zijn bewust niet begonnen in grote kernen als Ulft en Varsseveld. We willen eerst kijken hoe het loopt.”

Achterhoek