6 maart 2007:  Aan de Oranjehof in Hengelo (Gld.) heeft een ,,zeer traumatische gebeurtenis'' afgespeeld, meldt de politie. Even later worden drie  doden in de woning gevonden: twee kinderen en hun moeder. De vader van het gezin ligt in zeer zorgwekkende toestand in het huis.
Volledig scherm
6 maart 2007: Aan de Oranjehof in Hengelo (Gld.) heeft een ,,zeer traumatische gebeurtenis'' afgespeeld, meldt de politie. Even later worden drie doden in de woning gevonden: twee kinderen en hun moeder. De vader van het gezin ligt in zeer zorgwekkende toestand in het huis. © ANP

Het litteken van Hengelo: in 2007 ook al decor van gezinsmoord

HENGELO - Het is niet voor het eerst dat de 7000 inwoners tellende gemeenschap van het Gelderse Hengelo opgeschrikt wordt door een familiemoord, zoals die maandagochtend aan de Julianalaan plaatsvond.  Op 6 maart 2007 was het dorp in schok toen de twee kinderen Aidan (11) en Roan (8) en hun moeder Olga (44) dood werden terug gevonden in hun huis. 

De vader van het gezin was nog levend, maar verkeerde wel in zorgwekkende toestand. Zijn poging tot zelfdoding was mislukt.   

Het hele gezin bleek een overdosis insuline en slaapmiddelen binnen te hebben gekregen.  Ook de hond lag dood bij het gezin. Hoewel in het dorp aanvankelijk geruchten de ronde deden dat het gezin om religieuze redenen zelfmoord zou hebben gepleegd, bleek uit een afscheidsbrief dat de familie met grote schulden kampte en  het een wanhoopsdaad zou zijn geweest. 

Na drie dagen vader bij bewustzijn

Eric K. kwam drie dagen na het gezinsdrama weer bij bewustzijn. Hij werd in december 2007  tot achttien jaar cel veroordeeld  het openbaar Ministerie had twintig jaar cel geëist, maar de rechter vond niet bewezen dat K. zijn vrouw gedwongen had tot het nemen van een dodelijke dosis medicijnen. Met de straf wilden de rechters ‘een signaal aan de maatschappij’ afgeven. Namelijk dat voor een collectieve zelfmoord geen enkel begrip past, hoe zwaar een gezin ook te lijden heeft. 

Herdenkingen

De advocaat van K. bepleitte telkenmale dat zijn cliënt K. volledig onder invloed van zijn vrouw zou hebben gehandeld. De echtgenote drukte volgens de rechtbank inderdaad een zwaar stempel op het gezin, maar de man had het plan mee verzonnen en was zelf actief geweest bij alle voorbereidingen. 

Het gezin van K. stond midden in de gemeenschap. Al snel na ontdekking van het gezinsdrama worden er herdenkingen gehouden bij de school van de kinderen, voetbalvereniging Pax en muziekvereniging Concordia. 

Achterhoek