Volledig scherm
PREMIUM
De familie Tetelepta op de jaarlijkse familiedag. Vooraan rechts zit Joseph Tetelepta, naast hem zijn zoon Azarjah. © theo kock persfotografie

Hoogblonde Tetelepta’s als de ultieme vorm van Molukse integratie

WINTERSWIJK - 60 jaar geleden kwamen de eerste Molukkers naar Winterswijk. Een half jaar later volgden de Tetelepta’s, een familie die niet meer weg te denken is uit het Achterhoekse dorp. Een verhaal over zout dat uit de hemel valt, de belegering ná een treinkaping en het hand-in-hand staan voor een schilderij.

Gezicht op de baai van Ambon staat in de beschrijving onder het schilderij uit 1832 waarop te zien is hoe de Nederlandse vlag wappert op het voormalige VOC-fort Victoria. 

Bloederige treinkapingen

Welbeschouwd begon hier rond 1600 de kolonisatie die halverwege de jaren 70 van de vorige eeuw leidde tot twee bloederige treinkapingen op het Drentse platteland. Azarjah Tetelepta (39) en zijn vrouw Berendien staan voor het schilderij dat hangt in Bronbeek, het rustoord voor KNIL-militairen in Arnhem. Ze knijpen elkaar in de hand, want ze weten: had de VOC geen voet aan land gezet in Ambon, dan hadden ze elkaar nooit ontmoet.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek