Volledig scherm
Eerder protest tegen de werkwijze van Laborijn. © Jan Ruland van den Brink

‘Hoogste tijd voor excuses aan cliënten sociale dienst Laborijn’

DOETINCHEM/ GENDRINGEN - Cliënten van de Achterhoekse sociale dienst Laborijn verdienen een echt en oprecht excuus voor de wijze waarop zij de afgelopen jaren behandeld zijn. Daar is het de hoogste tijd voor, schrijven de Rooie Vrouwen Oude IJsselstreek in een brief die vandaag is verstuurd aan de colleges en raadsleden van de gemeenten Aalten, Doetinchem en Oude IJsselstreek.

Laborijn werkt voor deze drie Achterhoekse gemeenten. Over de werkwijze van de sociale dienst verscheen ruim twee weken terug een vernietigend rapport, waarin stond dat de menselijke maat verdwenen was en dat 45 procent van de cliënten van Laborijn ontevreden of zeer ontevreden is over hoe ze worden behandeld.

Quote

Het gaat hier om een kwetsbare groep mensen die zo snel mogelijk duidelijk­heid verdient

Anita Nijland, Rooie Vrouwen Oude IJsselstreek

,,We hebben wel gehoord dat het beter moet en bestuursleden gaan rollebollend over straat, maar een duidelijk excuus naar alle cliënten is er nog niet geweest”, zegt voorzitter Anita Nijland van de Rooie Vrouwen, die de hele kwestie dit voorjaar aanslingerde met tientallen klachten die bij hun meldpunt waren binnengekomen.

Nijland mist bovendien ook de broodnodige duidelijkheid voor cliënten, die onzeker zijn hoe het voor hen verder gaat. ,,Zeker nu Oude IJsselstreek uit Laborijn wil stappen vragen ze zich af welke gevolgen dat heeft voor hun uitkering en de uitbetalingen. Het gaat hier om een kwetsbare groep mensen die zo snel mogelijk duidelijkheid verdient.”

Jorik Huizinga, als wethouder van Doetinchem voorzitter van het dagelijks bestuur van Laborijn, weigert vooralsnog direct excuses te maken of duidelijkheid te verschaffen. ‘De brief is geschreven aan de colleges en de gemeenteraden van Aalten, Doetinchem en Oude IJsselstreek. Beantwoording daarvan is dan ook aan de colleges van deze gemeenten’, zo laat hij weten via een woordvoerder.

Nog steeds nieuwe meldingen

Het meldpunt van de Rooie Vrouwen Oude IJsselstreek voor Laborijn-cliënten met klachten is nog steeds open. Sinds de publicatie van het rapport van Berenschot zijn daar tussen de 20 en 25 nieuwe meldingen binnengekomen. ,,En dat zijn geen oude kwesties, maar actuele zaken die in de afgelopen weken hebben gespeeld”, zegt Nijland, die constateert dat er blijkbaar nog maar weinig veranderd is aan de werkwijze van Laborijn.

De gemeenteraad van Doetinchem komt vanavond bijeen en daarin zal het ook gaan over Laborijn. In Oude IJsselstreek is er op woensdag 3 juli een ingelaste raadsvergadering over Laborijn.

Lees alles over de werkwijze van Laborijn en het rapport van Berenschot in ons dossier.

Wat is er aan de hand bij Laborijn? In onderstaande video vier vragen en antwoorden over deze kwestie.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Sterren Stralen-boom bij Danspaleis komt uit Beckum

    Sterren Stra­len-boom bij Danspaleis komt uit Beckum

    NEEDE/EIBERGEN - De grote kerstboom van de actie ‘Sterren Stralen’ van de Rotaryclubs Neede en Haaksbergen komt dit jaar uit Beckum. Na een oproep meldde zich de familie Winters met een mooie grote spar uit haar tuin. De boom werd afgelopen weekend gezaagd en naar de plek gebracht waar sinds 2004 elk jaar lichtjes voor het goede doel worden ontstoken: op de driesprong van Eibergen, Haaksbergen en Neede bij het voormalige Danspaleis en de oude N18.

Achterhoek