Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Innovatieprijs Achterhoek gaat naar koeienplas

ULFT - Innovatie is een term die te pas en te onpas werd gebruikt gisteren bij de uitreiking van de innovatieprijs in Ulft. In aanwezigheid van Gelders gedeputeerde Michiel Scheffer kwamen er tientallen, meestal Engelstalige termen voorbij die het belang van vernieuwing in alle sectoren moesten benadrukken.

De meest rake vertaling kwam van de grondlegger van het Achterhoeks Centrum voor Technologie (ACT), Martion Stor: ,,Innovatie is geld verdienen door iets nieuws te doen.’’

Gewonnen: opvang koeien-urine

Het winnende apparaat van de Doetinchemse onderneming Hanskamp vangt de urine op van koeien. Het apparaat stimuleert de zenuwen in het achterste van het beest, waarna het ongeremd begint te plassen. Volgens directeur Henk Hanskamp produceert zo'n dier 15 tot 22 liter per dag.

Door de urine op te vangen en op te slaan wordt voorkomen dat het in de bodem belandt. Daardoor wordt de ammoniakuitstoot, die leidt tot verzuring van de bodem, sterk ingeperkt. Wat er vervolgens met de grote hoeveelheden urine wordt gedaan werd gisteravond en ook in de uitingen van het winnende bedrijf niet duidelijk.

De bijeenkomst in Ulft, inclusief copieus diner, werd gepresenteerd door RTL-verslaggever en geboren en getogen Doetinchemmer Peter van Zadelhoff.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Waarom wilde dieren vaker en vaker in onze koplampen verschijnen
    PREMIUM
    Vijf vragen

    Waarom wilde dieren vaker en vaker in onze koplampen verschij­nen

    Reeën, herten, zwijnen; het aantal wildaanrijdingen loopt op. Vorig jaar telde Stichting Wildaanrijdingen Nederland, die de cijfers bijhoudt voor Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland, al méér dodelijke wildaanrijdingen dan in 2017. Dit jaar lijkt dat aantal weer hoger te worden van 400 naar 500 dode dieren per maand, alleen al in het geregistreerde gebied. Hoe komt dat? Vijf vragen over wilde dieren in het zicht van onze koplampen.

Achterhoek