Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Innovatieprijs Achterhoek gaat naar koeienplas

ULFT - Innovatie is een term die te pas en te onpas werd gebruikt gisteren bij de uitreiking van de innovatieprijs in Ulft. In aanwezigheid van Gelders gedeputeerde Michiel Scheffer kwamen er tientallen, meestal Engelstalige termen voorbij die het belang van vernieuwing in alle sectoren moesten benadrukken.

De meest rake vertaling kwam van de grondlegger van het Achterhoeks Centrum voor Technologie (ACT), Martion Stor: ,,Innovatie is geld verdienen door iets nieuws te doen.’’

Gewonnen: opvang koeien-urine

Het winnende apparaat van de Doetinchemse onderneming Hanskamp vangt de urine op van koeien. Het apparaat stimuleert de zenuwen in het achterste van het beest, waarna het ongeremd begint te plassen. Volgens directeur Henk Hanskamp produceert zo'n dier 15 tot 22 liter per dag.

Door de urine op te vangen en op te slaan wordt voorkomen dat het in de bodem belandt. Daardoor wordt de ammoniakuitstoot, die leidt tot verzuring van de bodem, sterk ingeperkt. Wat er vervolgens met de grote hoeveelheden urine wordt gedaan werd gisteravond en ook in de uitingen van het winnende bedrijf niet duidelijk.

De bijeenkomst in Ulft, inclusief copieus diner, werd gepresenteerd door RTL-verslaggever en geboren en getogen Doetinchemmer Peter van Zadelhoff.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Boeren in Oost-Nederland bereiden zich opnieuw voor op acties: ‘De tijd van praten en vriendelijkheid is voorbij’
  PREMIUM

  Boeren in Oost-Nederland bereiden zich opnieuw voor op acties: ‘De tijd van praten en vriende­lijk­heid is voorbij’

  In diverse chatgroepen van de Farmers Defence Force (FDF) neemt de oorlogstaal en actiebereidheid toe. Maandagavond zal de meest radicale boerengroepering koppen tellen voor een gecoördineerde actie om de voedselvoorziening een week voor kerst in Nederland plat te leggen. ,,We kunnen niet anders’’, zegt veehouder Willeam Schoonhoven (41) uit Beemte-Broekland.
 2. Zutphense Manuela krijgt bibbers en hartkloppingen van cello van 30.000 euro: ‘Ik móét ‘m hebben’
  PREMIUM
  video

  Zutphense Manuela krijgt bibbers en hartklop­pin­gen van cello van 30.000 euro: ‘Ik móét ‘m hebben’

  Boem! Op slag verliefd. Dat werd de Zutphense celliste Manuela Verbeek toen ze bij vioolbouwer Michael van Berkum twee maanden geleden een circa 260 jaar oude Franse cello zag staan. Ze mocht 'm even bespelen en kreeg ‘de bibbers en hartkloppingen’. Manuela wil de cello koste wat kost hebben. Probleempje: hij kost 30.000 euro. En dat heeft ze niet. Manuela houdt een crowdfundingconcert om de cello te bemachtigen.

Achterhoek