Volledig scherm
De politie nam veel ‘fout’ hout in beslag bij de invallen. Daarmee wordt hout zonder de juiste EU-certificering bedoeld. © Politie

Invallen in Gelderland vanwege import ‘fout hout’

Een groot onderzoek naar de import van ‘fout hout’ heeft vandaag geleid tot invallen in onder meer Gelderland. De politie deed in totaal zes invallen in de provincies Gelderland, Noord-Holland en Utrecht. Daarbij nam zij grote hoeveelheden hout, administratie en gegevensdragers in beslag.

Het foute hout in het onderzoek is afkomstig uit Myanmar. Het gaat hierbij om hoogwaardig teakhout dat via Tsjechië naar Nederland is geïmporteerd. Dit kostbare hout wordt vooral gebruikt voor de betimmering van het dek van luxe jachten. De import van het hout zonder de juiste certificering is door de EU verboden omdat het mogelijk afkomstig is van illegale kap. Bij de invallen werden zowel woningen als bedrijven doorzocht. De politie houdt de kaken op elkaar over waar de invallen precies plaatsvonden. Vooralsnog zijn geen aanhoudingen verricht in het onderzoek naar het foute hout.

Tips over de invallen? Stuur een mailtje naar p.luchtenberg@destentor.nl

De politie en de NVWA hebben in samenwerking met de Tsjechische autoriteiten ook een inval in Tsjechië  gedaan. ,,We verdenken de betrokken bedrijven ervan dat ze moedwillig de regels omzeilen om toch dit hout binnen Nederland te verhandelen.” zegt rechercheur Arno Paas.

Sinds 2013 is de Europese houtverordening van kracht. Om wereldwijde ontbossing tegen te gaan heeft de EU een verbod ingesteld op het op de markt brengen van illegaal gekapt hout. Bedrijven moeten nagaan of er mogelijk illegaal hout in hun keten aanwezig is en maatregelen nemen om dat risico verwaarloosbaar te maken. Zo moeten de bedrijven documenten verzamelen over de kap, het verzagen, transport en export van het hout.

Achterhoek