Volledig scherm
De oranje containers voor pmd-afval die in 2012 zijn ingevoerd in Bronckhorst, mogen alweer ingeleverd worden in het nieuwe afvalregime van de Achterhoekse gemeente. © Jan Houwers (archief)

Inwoner Bronckhorst gaat wéér meer betalen voor afval

pollHENGELO - Inwoners van Bronckhorst gaan volgend jaar wéér meer betalen voor hun afval. Dat is het gevolg van een tekort van 1,1 miljoen, dat vooral komt doordat mensen massaal hun grijze container inleveren.

Nog maar 552 van de ruim 15.000 huishoudens hebben straks een grijze container, in plaats van de iets meer dan 6.000 huishoudens waarop was gerekend. Wie de container de deur uit doet, bespaart 110 euro per jaar.

Maar doordat maar zó weinig mensen de afvalbak houden, haalt de gemeente 722.000 euro minder afvalheffing binnen. Ook is het aantal keer dat mensen een zak restafval wegbrengen waarschijnlijk te optimistisch berekend: in plaats van 25 keer, ziet het ernaar uit dat dit maar 18 keer wordt. Dit zorgt voor een bijkomend nadeel van nog eens 207.000 euro.

Ten onder aan eigen ‘afvalsucces’

Het lukt inwoners van Bronckhorst sneller dan verwacht om zo min mogelijk restafval in te leveren. Maar vanwege veel minder inkomsten lijkt de gemeente ten onder te gaan aan het eigen succes. Want slechts een paar honderd mensen houden hun grijze container én er wordt minder afval weggebracht. Daardoor loopt de gemeentekas ruim negen ton mis.

Quote

Zo’n gigantisch tekort kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.

Paul Hofman, wethouder

Daarnaast levert zowel gft als papier weinig tot niets meer op als grondstof. Het verwerken van gft (groente-, fruit- en tuinafval) wordt 133.000 euro duurder, terwijl de oudpapiermarkt zelfs volledig is ingestort. China heeft als importeur de grenzen gesloten en daardoor mist Bronckhorst 267.000 euro.

Wethouder Paul Hofman (duurzaamheid) baalt als een stekker. ,,We doen het hartstikke goed doen met ons afval en daar zijn we trots op. Maar zo’n gigantisch tekort kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn”, zegt hij. ,,Dat gat proberen we het komend jaar nog zoveel mogelijk te verkleinen.”

Schrappen van bladkorven

Daarvoor zijn er al ideeën, zoals het minder vaak ophalen van de container bij mensen die ’m nog wel hebben (scheelt 30.000 euro), gratis luierinzameling afschaffen (50.000 euro), papier niet meer huis-aan-huis ophalen (97.000 euro) of het schrappen van de bladkorven (25.000 euro). ,,Het zijn relatief kleine bedragen, maar alles helpt”, zegt Hofman. ,,Waarbij we natuurlijk wel heel goed moeten kijken naar de verwachte effecten.”

Over de afvalkwestie volgt nog een discussie in de raad, eerst in de commissie van 13 februari. Daar kunnen commissieleden vragen stellen, ook inwoners kunnen dan inspreken. Daarna praat de gemeenteraad hierover in de raadsvergadering van donderdag 20 februari.

Beide vergaderingen beginnen om 20.00 uur in het gemeentehuis in Hengelo.

Poll

Bronckhorst had kunnen zien aankomen dat bijna iedereen de grijze container in zou leveren

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
1180 stemmen

Achterhoek