Volledig scherm
© ANP

Inwoners Berkelland gaan flink meer betalen aan rioolheffing

BORCULO - Inwoners van de gemeente Berkelland gaan de komende jaren fors meer betalen aan rioolheffing. Die stijgt jaarlijks om de uitvoering van de watervisie te kunnen betalen.

Samen met het Waterschap Rijn en IJssel heeft de gemeente Berkelland de zogenoemde watervisie 2030 opgesteld. Daarin staan tal van maatregelen die bijvoorbeeld nodig zijn om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen, maar ook vanwege duurzaamheidsopgaven en wettelijke regelgeving.

Inwoners van Berkelland krijgen de rekening daarvoor gepresenteerd, zo blijkt uit het antwoord van het college van B en W op schriftelijke vragen van de VVD.

Lastenverzwaring

De vrees van de liberalen voor een lastenverzwaring blijkt terecht. Om alle ambities uit de Watervisie Berkelland 2030 te financieren gaat de rioolheffing tot 2030 elk jaar structureel met twee procent omhoog, bovenop de inflatiecorrectie. Dat is een stijging van meer dan 25 procent in 2030, exclusief de inflatiecorrectie in 2030, zo heeft de VVD berekend.

„Gezien de opgave die we voor ons hebben liggen is deze verhoging noodzakelijk. We herijken dit natuurlijk in 2023 bij het opstellen van een nieuw voorstel  voor de Watervisie Berkelland 2030”, aldus het college in antwoord op vragen van VVD-raadslid Marcellino Kropman. 

Ook het Waterschap Rijn en IJssel draagt bij aan de kosten van de uitvoering. Het is nog onduidelijk of de inwoners van Berkelland via hogere waterschapslasten hiervoor ook de rekening betalen. 

De gemeenteraad van Berkelland neemt in de vergadering op 23 oktober een besluit over de watervisie 2030. 

 1. Bennie, Willy en Martin zetten nog zangkanaries op: ‘Dit geeft een kick’
  PREMIUM
  video

  Bennie, Willy en Martin zetten nog zangkana­ries op: ‘Dit geeft een kick’

  GENDRINGEN/WIJCHEN - Het is een uitstervende soort: de mensen die elke herfst opnieuw hun zangkanaries opzetten en afluisteren. Waren er in de jaren 50 nog duizenden liefhebbers, nu moet je ze met een lampje gaan zoeken. Bennie le Comte is nog de enige in de Achterhoek. En Willy Kling en Martin Saskens houden in Wijchen en Haaksbergen stand. ,,Het geeft een kick als jouw vogel het hele wedstrijdrepertoire kan zingen.’’

Achterhoek

poll

Het Witte Lint is uitgelopen op een kostbaar debacle, wat moet de provincie Gelderland doen?

 • Het Witte Lint met zijn schuin opgekweekte bomen moet volledig worden hersteld (7%)
 • Er moet een rij normale bomen voor worden teruggeplant (53%)
 • De provincie moet het verlies van 1,6 miljoen euro nemen en de hand op de knip houden (40%)
2057 stemmen