Berkelzomp De Jappe voor de nieuwe sluis in de onderdoorgang in de Graaf Wichmanstraat. De zomp passeert deze vrijdagmiddag voor het eerst.
Volledig scherm
Berkelzomp De Jappe voor de nieuwe sluis in de onderdoorgang in de Graaf Wichmanstraat. De zomp passeert deze vrijdagmiddag voor het eerst. © Ed Hetterschijt

Jarige zomp vaart verder door Borculo

BORCULO - Stichting de Berkelzomp beleeft met alle vrijwillige schippers en vaste fans een hoogtepunt: tegelijk wordt de dertigste verjaardag van de oudste berkelzomp De Jappe gevierd, én maakt deze symbolisch de eerste doorsteek onderdoor de Graaf Wichmanstraat.

Hoeveel passagiers een individuele lijndienstbus van Arriva of Twents in een jaar tijds door Borculo vervoert, kon ook wel eens in de aantallen lopen. Maar de circa 3.500 toeristen die jaarlijks aan boord van De Jappe door Borculo dobberen, lijkt een imposant record. 

Dertig jaar

Dertig jaar is De Jappe deze maand in de vaart. Dat wordt vrijdag gevierd, als de zomp zijn eerste ‘doorsteek’ onderdoor de Graaf Wichmanstraat maakt: langs de woonappartementen van Careaz J.W. Andriessen is het vaarwater van de replica van het traditionele vrachtscheepje met een paar honderd meter uitgebreid tot aan de Burgemeester Bloemersstraat.

Buren

De nieuwe sluis die hiervoor is gebouwd, wordt vrijdag rond 15.00 uur voor het eerst gepasseerd. zaterdag 28 september staat een tochtje met de buren op het programma die dan langs hun eigen seniorenappartementen varen. Nog weer een week later, als het zondag 6 oktober zompendag is wat de klok slaat, valt voor een breder publiek van de nieuwe vaarroute te genieten.

Achterhoek