Volledig scherm
Starterswoningen. Foto ter illustratie. © Herman Stöver

Jongeren mogen starterswoning bouwen in Hummelo en Keijenborg

HUMMELO/ KEIJENBORG - Jongeren uit Hummelo en Keijenborg kunnen hun eigen huis gaan bouwen in de beide dorpskernen. Het is een uitbreiding van de proef in vier andere dorpen in Bronckhorst, waar 46 starterswoningen worden gebouwd op basis van collectief particulier opdrachtgeverschap (cpo).

In Hengelo, Steenderen, Vorden en Zelhem zijn de jongeren zo al aan de slag. Ze laten een ontwerp maken en zoeken samen een aannemer die de starterswoningen bouwt. Bij de uitbreiding van de proef naar Hummelo en Keijenborg is dat geen vereiste meer, zegt wethouder Evert Blaauw. ,,Cpo hoeft niet overal de beste optie te zijn. Het kan ook gaan om een marktpartij die de woningen ontwerpt, ontwikkelt en bouwt. Als het maar gaat om starterswoningen.’’

Betaalbare huizen

In Hummelo gaat het om de locatie op de hoek van de Beatrixlaan en Groeneweg, waar vroeger de school stond. Deze grond is in handen van de gemeente, volgens Blaauw kunnen hier zes tot acht woningen worden gebouwd. In Keijenborg is een particuliere locatie in beeld voor de woningbouw. Omdat hier nog wordt gepraat met jongeren over de totale behoefte, kan de wethouder hierover nog geen concrete uitspraken doen.

Zeker is dat in Hummelo en Keijenborg jongeren klaarstaan die graag beginnen met het bouwen van een starterswoning. In deze dorpen zijn de afgelopen jaren geen betaalbare huizen gebouwd voor starters, terwijl er wel behoefte aan is. Daarom zijn de jongeren naar de gemeente gestapt met de vraag wat er mogelijk is in hun eigen dorp. Bronckhorst wil de jongeren behouden, omdat zij anders vertrekken en elders gaan wonen.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek