Volledig scherm
Een compositietekening van de mestfabriek of bioraffinageinstallatie, zoals die op industrieterrein Laarberg bij Groenlo moet worden gebouwd. © RMS

Kans mestfabriek Groenlo steeds kleiner:
rechtbank vernietigt derde vergunning

GROENLO/ARNHEM - De mestvergister in Groenlo is opnieuw op een nee van de rechtbank in Arnhem gestuit. De rechter vindt de onderbouwing voor de Wet natuurbescherming onvoldoende en vernietigt daarom de vergunning, die de provincie Gelderland vorig jaar heeft afgegeven.

De afwijzing door de rechtbank volgt op een eerder ‘nee’: in juni oordeelde de rechter dat door provincie Gelderland en Waterschap Rijn & IJssel onvoldoende duidelijk was gemaakt waarom er geen milieueffectrapportage was. Ook was door hen onvoldoende gemotiveerd wat de gevolgen waren van het lozen van afvalwater en de uitstoot van stikstof. Daarom werden de omgevingsvergunning en waterwetvergunning vernietigd.

Derde tegenvaller

Het wegvallen van de vergunning voor de Natuurwet is daarmee de derde tegenvaller voor het Duitse bedrijf RMS. Op industrieterrein de Laarberg ten noorden van Groenlo, wil RMS een vergistingsinstallatie bouwen. Daar wordt 450.000 ton drijfmest van varkens, rundvee en 150.000 ton vaste mest en bermgras vergist. De mest zou grotendeels afkomstig zijn van Achterhoekse boerenbedrijven.

Tegen de bouw van de mestverwerker bestaat flinke weerstand in het nabijgelegen Groenlo. Er werden al 1500 protesthandtekeningen opgehaald.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek