Volledig scherm
Actievoerders met spandoek bij start actie voor steun voor burgerinitiatief om de bomen langs de N319 te sparen. © Peter Zandee

Kap 343 bomen is zaak van gemeente Berkelland

BORCULO - Niet de provincie Gelderland, maar de gemeente Berkelland gaat over de kap van de 343 bomen langs de N319 tussen Ruurlo en Groenlo. Dat bevestigt het college van B en W op schriftelijke vragen van D66.

De gemeente Berkelland neemt als bevoegd gezag na een eigen afweging op basis van het eigen beleid een besluit over de aanvraag van de provincie Gelderland om 343 bomen te kappen langs de N319 tussen Ruurlo en Groenlo. Dat stelt het college van B en W van Berkelland in antwoord op schriftelijke vragen van D66. 

De kap van de bomen is omstreden. Bijna 1800 Achterhoekers hebben de petitie van het burgerinitiatief ‘Stop bomenkap N-wegen Gelderland’ getekend. Het onderwerp werd zelfs landelijk nieuws. In de gemeenteraad van Berkelland dienden GroenLinks, PvdA en D66 vorige maand een motie in tegen de kap. Maar die kreeg geen steun van de overige fracties. Volgens VVD-fractievoorzitter Hans Boxem gaat Gelderland over de kap. „Het is beleid van de provincie”, aldus VVD-raadslid Hans Boxem. „Die maakt de afweging tussen verkeersveiligheid en ecologie en landschap. Waarom willen we daar als tweede overheid nog eens overheen?”, aldus Boxem in de gemeenteraad.

Maar volgens D66-fractievoorzitter Han Boer schetst de VVD een verkeerd beeld. Niet de provincie Gelderland, maar de gemeente Berkelland beslist over de kapvergunning, stelt Boer. En dat wordt bevestigd door het college. Volgens Boer moet de gemeente de aanvraag onder meer toetsen aan natuur- en milieuwaarden, landschappelijke waarden, cultuurhistorische waarden, waarden van stads- en dorpsschoon en waarden van recreatie en leefbaarheid. "Het college kan tot een andere afweging komen dan de provincie Gelderland in haar beleid, nu zij het bevoegd gezag is op de kapaanvraag."

Achterhoek