Koe in de stal. ANP BART MAAT
Volledig scherm
Koe in de stal. ANP BART MAAT © ANP

Koe plast op toilet: uitvinding uit de Achterhoek pakt stikstofprobleem bij de bron aan

Als koeien op het toilet gaan plassen,  scheelt dat qua CO2-uitstoot meer dan alle uitstoot van het verkeer in Nederland. Dat stelt Henk Hanskamp, die met ‘cowtoilet’ een gooi doet naar de Rabobank Duurzame Innovatieprijs.

Niet denken in problemen maar in oplossingen, is Hanskamps motto. De veehouderijsector krijgt vanuit de politiek de opdracht om te werken aan een oplossing voor de stikstofproblematiek. Koeien op het toilet is deze oplossing.

Stikstofuitstoot komt voor een groot gedeelte uit de melkveehouderij. Dit ontstaat wanneer urine met mest in contact komt. Met deze bronscheiding wordt dit probleem voorkomen. Een koe is een gewoontedier. Door zenuwaanraking wordt geleerd om na het eten in een voerstation te plassen. Hierdoor wordt het een gewoonte voor een koe om na het eten te plassen. 

De techniek draait inmiddels succesvol op een aantal bedrijven in de Achterhoek. Doordat koeien op het toilet plassen, blijft de urine gescheiden van de mest. Zolang deze van elkaar gescheiden worden, ontstaat er geen ammoniak en ammoniak is een vorm van stikstof. Het probleem wordt zo bij de bron opgelost/aangepakt.

Achterhoek