Volledig scherm
Koe in de stal. ANP BART MAAT © ANP

Koe plast op toilet: uitvinding uit de Achterhoek pakt stikstofprobleem bij de bron aan

Als koeien op het toilet gaan plassen,  scheelt dat qua CO2-uitstoot meer dan alle uitstoot van het verkeer in Nederland. Dat stelt Henk Hanskamp, die met ‘cowtoilet’ een gooi doet naar de Rabobank Duurzame Innovatieprijs.

Niet denken in problemen maar in oplossingen, is Hanskamps motto. De veehouderijsector krijgt vanuit de politiek de opdracht om te werken aan een oplossing voor de stikstofproblematiek. Koeien op het toilet is deze oplossing.

Stikstofuitstoot komt voor een groot gedeelte uit de melkveehouderij. Dit ontstaat wanneer urine met mest in contact komt. Met deze bronscheiding wordt dit probleem voorkomen. Een koe is een gewoontedier. Door zenuwaanraking wordt geleerd om na het eten in een voerstation te plassen. Hierdoor wordt het een gewoonte voor een koe om na het eten te plassen. 

De techniek draait inmiddels succesvol op een aantal bedrijven in de Achterhoek. Doordat koeien op het toilet plassen, blijft de urine gescheiden van de mest. Zolang deze van elkaar gescheiden worden, ontstaat er geen ammoniak en ammoniak is een vorm van stikstof. Het probleem wordt zo bij de bron opgelost/aangepakt.

 1. Hekken en slagboom blijven op terrein rond Kasteel Vorden, pad door tuin vrij toegankelijk
  PREMIUM

  Hekken en slagboom blijven op terrein rond Kasteel Vorden, pad door tuin vrij toeganke­lijk

  De slagboom en het hekwerk blijven staan op beide toegangswegen naar de hoofdingang van Kasteel Vorden, maar het pad door de tuin is vrij toegankelijk voor wandelaars. Al hebben de kasteelbewoners Karin de Rouw en Jos Hoenen liever dat wandelaars de bewegwijzerde voorkeursroutes nemen, die om het kasteel heen lopen. Dat is de uitkomst van gesprekken tussen De Rouw en Hoenen - die het kasteel bewonen en exploiteren - en de gemeente Bronckhorst, waar Vorden onder valt.
 2. Abrahams vieren halve eeuw jongerencentrum Bredevoort mee
  PREMIUM

  Abrahams vieren halve eeuw jongeren­cen­trum Bredevoort mee

  BREDEVOORT - Attica, I’varca, Chi Chi Club, Eucalypta, de Möllenkoare, het waren slechts enkele van de vele roemruchte namen uit de Achterhoekse jeugdcultuur. Al deze jongerencentra uit de jaren zestig en zeventig zijn aan de tijdgeest bezweken. ’t Centrum in Bredevoort is een van de weinige die de eeuwwisseling heeft overleefd en inmiddels zelfs Abraham heeft gezien. De kracht? ,,Vriendengroepen en iedereen hier kent elkaar.”

Achterhoek