Henk en Elizete Oonk met een van de 35.000 konijnen. ,,Ik hoorde wat in de stal en dacht: daar zal je het hebben. Ik trilde helemaal.”
Volledig scherm
PREMIUM
Henk en Elizete Oonk met een van de 35.000 konijnen. ,,Ik hoorde wat in de stal en dacht: daar zal je het hebben. Ik trilde helemaal.” © Jan van den Brink

Konijnenfokker Henk krijgt wéér bezoek van dierenactivisten, ‘dat vreet aan je’

Drie keer kreeg de Achterhoekse konijnenfokker Henk Oonk ’s nachts bezoek. De eerste keer werd er rondgekeken, de tweede keer kwam er iemand binnen, de derde keer zijn er twee mannen aangehouden. Bang? Nee. ,,Maar het vreet wel aan je. Je bent er toch 24 uur per dag mee bezig.”

De 55-jarige Oonk heeft samen met zijn vrouw Elizete (48) 1800 moederdieren en 35.000 konijnen. Die gaan vooral naar Duitsland. ,,Wij leveren kwaliteit, voor de Nederlandse consumptie wordt konijnenvlees uit China gehaald.”

Oonk wilde altijd al boer worden. Na een stage op een konijnenfokkerij begon hij voor zichzelf, met zestig voedsters. Het bedrijf telt nu 1.800 moederdieren en maximaal 35.000 konijnen.

Capuchon

Colline de Lapins heet de konijnefokkerij van Henk Oonk in Vragender.
Volledig scherm
Colline de Lapins heet de konijnefokkerij van Henk Oonk in Vragender. © Jan Ruland van den Brink

Het eerste signaal dat dierenactivisten het op zijn bedrijf hadden voorzien merkte Oonk twee jaar geleden. Hun dochter zag op zondagochtend iemand achter de boerderij lopen, de capuchon over het hoofd getrokken om onherkenbaar te blijven. Die werd weggejaagd.

Dit voorjaar kreeg hij van een buurman een appje: vlakbij was een auto gezien, ’s nachts. ,,Nu zijn wij aan de beurt, dacht ik toen.”

Dat klopte. Hij zag de dag erna in de stal geen sporen van inbraak, maar wel drie dode konijnen. ,,Die hadden zich overstrekt, van schrik.”

Het was gelukt om binnen te komen. Braaksporen waren er niet. ,,Maar we konden ze volgen via voetsporen.”

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek