Kraanschip onderweg naar vastgelopen vrachtschip in IJssel bij Brummen

videoEr moet een kraanschip aan te pas komen om het tachtig meter lange vrachtschip in de IJssel los te krijgen. Het kraanschip gaat de IJssel om het vrachtschip heen baggeren om zo meer ruimte te creëren om het schip, dat overdwars in de IJssel ligt, los te krijgen.

Vanaf 8.00 uur vanochtend proberen sleep- en duwboten het vrachtschip IJsselstroom ter hoogte van Brummen in de IJssel los te krijgen. Zonder succes, laat Jan Witjes namens Daanen Shipping weten. Daanen Shipping is tevergeefs met boten in de weer om het schip van de kade af te krijgen.

Stuw

Doordat het schip IJsselstroom over dwars in de IJssel ligt, heeft het schip de werking van een stuw. Aan de kant van Zutphen is het water beduidend lager, waardoor het lastiger is om het schip los te krijgen. Baggerwerkzaamheden moeten ervoor zorgen dat het water van de IJssel weer langs het schip kan stromen, waardoor er meer ruimte ontstaat om IJsselstroom te draaien.

Het kraanschip arriveert rond 11.00 bij het vrachtschip. Het baggeren neemt een uur in beslag, waarna er nieuwe pogingen worden gedaan om het schip los te trekken.

Roer

Het met 1200 ton diesel gevulde vrachtschip IJsselstroom  kwam woensdagochtend overdwars op de IJssel te liggen. Volgens woordvoerder Gertske de Bruijn van Rijkswaterstaat kreeg het schip te maken met problemen aan het roer. ,,Daardoor dreef het af en kwam het overdwars op de IJssel te liggen.’’

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)
Volledig scherm
Het met 1200 ton diesel gevulde vrachtschip IJsselstroom kwam woensdagochtend overdwars op de IJssel te liggen. © Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Achterhoek