De coronamaatregelen zijn zichtbaar op de markt.
Volledig scherm
De coronamaatregelen zijn zichtbaar op de markt. © DG

Linten, handgel en toezicht door boa’s op markt Dinxperlo en Aalten

DINXPERLO/AALTEN - De warenmarkt in Dinxperlo en Aalten gaat door, maar er worden wel allerlei maatregelen getroffen om de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te maken.

De Dinxperlose markt (op vrijdag van 12.00 tot 20.00 uur) telt gewoonlijk 35 kramen, maar voor vrijdag hebben zich nog maar 15 kramen aangemeld. Dat maakt het wel makkelijker om de kramen ruimer in te delen dan gewoonlijk. De Aaltense markt (op donderdag van 08.00 tot 13.30 uur) is met twaalf kramer een stuk kleiner, maar er zijn geen afmeldingen.

Linten en pionnen

Er worden op beide markten meerdere maatregelen genomen: met linten en pionnen wordt de ruimte voor het publiek aangegeven. Op verschillende plaatsen wordt desinfectiegel aangeboden. En op sandwichborden worden zowel in het Nederlands als het Duits de maatregelen aan het marktpubliek uitgelegd.

Ook is het niet mogelijk om etenswaar ter plekke aan een tafeltje of een stoel op te eten. De landelijke richtlijn geldt dat er niet meer dan drie mensen bij elkaar mogen lopen. De bezoekers worden er op gewezen dat ze steeds minimaal anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden.

Volledig scherm
© DG

Extra toezicht

Er is ook extra toezicht in de vorm van de boa’s, de bijzondere opsporingsambtenaren. Zij spreken ook mensen aan die zich niet aan de maatregelen houden. Volgens de gemeente Aalten mogen zij ook ‘handhaven’ – in gewoon Nederlands: een bekeuring uitschrijven.

Veilig en verantwoord

Volgens burgemeester Anton Stapelkamp kan door deze voorbereiding de warenmarkt zowel in Aalten als Dinxperlo veilig en verantwoord worden gehouden. ,,Als aan de voorzorgsmaatregelen wordt voldaan is winkelen op een weekmarkt niet onveiliger dan in een winkel of supermarkt.” 

En als blijkt dat de maatregelen onvoldoende effectief zijn (of de landelijke eisen worden aangescherpt) kunnen er meer volgen. De gemeente: ‘Of een totaalverbod worden overwogen.’

Achterhoek