Volledig scherm
© Getty Images

Lochem zoekt alternatief voor glasvezel in buitengebied

LOCHEM - Lochem gaat op zoek naar andere opties om het buitengebied te voorzien van glasvezel. Dat gaf wethouder Jan Kottelenberg (CDA) maandag aan tijdens de raadsvergadering.

CIF, het bedrijf dat de uitrol van glasvezel in het buitengebied voor z'n rekening zou nemen, krabbelde onlangs terug. Glasvezel maakt onder meer snel internet mogelijk. CIF gaf aan voor september van dit jaar niets te kunnen zeggen over de planning en de aansluitkosten van glasvezel in zeven Achterhoekse gemeenten, waaronder Lochem. Dat terwijl eerder was gemeld dat het buitengebied van Lochem bij voldoende animo dit jaar zou worden voorzien van glasvezel. Medio dit jaar zouden mensen zich kunnen aanmelden. Dat gaat dus niet gebeuren. Pas in september kan CIF aangeven of en hoe het project in Lochem doorgaat, zei wethouder Kottelenberg maandagavond. Lochem gaat echter niet afwachten, bleek uit antwoorden die hij gaf op vragen van raadslid Marja Eggink van Gemeentebelangen. ,,Wij gaan zelf aan een alternatief werken. Dat plan is nu nog niet concreet, maar we zijn er mee begonnen.''

Er worden nu twee opties bekeken. Een is om via een bewonersinitiatief alsnog glasvezel te realiseren in het buitengebied. Elders in het land lopen al soortgelijke projecten, onder meer in gemeente De Wolden in Drenthe. Daar zetten bewoners gezamenlijk de schouders onder de aanleg van glasvezel. Andere optie die wordt onderzocht is om met andere gemeenten die mis grijpen te bekijken of er een variant te vinden is waarbij zij, eventueel samen met de provincie, de komst van glasvezel in het buitengebied een zet in de rug te geven.

Achterhoek