Volledig scherm
Een medewerker van Aviko bij één van de productielijnen in de fabriek in Steenderen. © Jan Ruland van den Brink

Loonsverhoging van 5,5 procent voor Aviko-personeel

STEENDEREN - De ongeveer 750 medewerkers van aardappelverwerker Aviko, met hoofdlocatie in het Achterhoekse Steenderen, krijgen een loonsverhoging van in totaal 5,5 procent. De eerste 3 procent krijgen ze met terugwerkende kracht vanaf 1 maart 2019.

De resterende 2,5 procent komt per 1 mei 2020 op het huidige loon, zo heeft vakbond FNV bekendgemaakt. Voor de meeste medewerkers gaat het om 100 tot 150 euro bruto per maand extra, afhankelijk van de loonschaal waarin ze zitten.

De loonsverhoging is het gevolg van een nieuwe cao voor alle Aviko-medewerkers in Steenderen, Cuijk, Lomm en Dronten. De FNV spreekt van ‘een fatsoenlijke cao, die aansluit bij de medewerkers’.

Meer kilometervergoeding

Andere onderdelen van de de nieuwe cao zijn ook een verhoging van de reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer van 16 naar 19 cent per kilometer per 1 januari 2020, afspraken over financieel advies over pensioenen voor medewerkers vanaf 58 jaar en vergoedingen voor scholingskosten.

Verder profiteren uitzendkrachten ook van de loonsverhogingen en kunnen zij reageren op interne vacatures om vast in dienst te komen, als ze een jaar voor het bedrijf hebben gewerkt. Tenslotte praten medewerkers en vakbonden voor de locaties in Cuijk en Lomm mee over een plan voor minder werkdruk.

Tevredenheid bij Aviko

Ook Aviko is tevreden met de gemaakte afspraken. ,,Als het goed gaat met het bedrijf, gaat het ook goed met onze mensen”, zegt Peter van Asten, directeur HR (presoneelszaken) bij Aviko. ,,Dit is een stukje waardering voor hen.’’

Verder refereert Van Asten aan de oproep van premier Mark Rutte, die grote bedrijven vroeg de salarissen te verhogen. ,,Hiermee doen wij als grote werkgever ook een duit in het zakje’’, zegt hij.

Deze nieuwe cao geldt voor twee jaar en heeft een looptijd van 1 maart 2019 tot 1 maart 2021.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek