Volledig scherm
De man lichtte een supermarkt van Plus op. © ANP XTRA

Man (32) lichtte supermarkt Plus in Winterswijk voor 6.300 euro op

WINTERSWIJK/ZUTPHEN - Hij had geen cent te makken maar kocht in augustus 2018 wel voor 6.300 euro op rekening bij supermarkt Plus in Winterswijk. De rekening betaalde hij niet.

Ook kwam hij eerder dat jaar met huishoudelijk afval naar een bedrijf in Aalten. De 32-jarige verdachte uit Spijkenisse zou aan het eind van de dag komen betalen. Maar ook hier werd niet afgerekend. Verder nog een onbetaalde rekening bij een bedrijf uit Aalten voor het plaatsen van rolluiken en het bestellen van kleding.

Werkstraf van 120 uur

De verdachte moest zich deze week verantwoorden bij de politierechter. Hij kwam niet opdagen, zijn advocaat wel. De officier van justitie vond dat in alle vier de gevallen sprake was van oplichting en eiste een werkstraf van 120 uur en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Plus een meldplicht bij de reclassering, het volgen van een training en ambulante behandeling.

De verdachte werd eerder veroordeeld voor vermogens- en drugsdelicten. De advocaat vroeg voor de zaken rond de rolluiken en de kleding vrijspraak vanwege onvoldoende bewijs. Als straf voor de andere twee oplichtingen bepleitte hij een deels voorwaardelijke taakstraf. Daarbij wees hij er ook op dat de oudste zaak dateerde van 2015.

‘Hoe zat het precies?’

De politierechter ging mee met de advocaat wat het bewijs betreft. Ook zij oordeelde dat de politie in twee zaken onvoldoende had doorgevraagd. ,,Wist hij van tevoren dat hij niet kon betalen? Hoe zat dat precies? Ik heb onvoldoende informatie om in twee zaken tot wettig en overtuigend bewijs te komen”, zei de politierechter. 

Hoewel zij de verdachte voor twee van de vier zaken vrijsprak, veroordeelde de rechter de verdachte vanwege zijn strafblad en de ernst van de feiten wél volgens de eis van de officier van justitie.

Achterhoek