Volledig scherm
Allah's Afbakbar © Social media

Marcel van Roosmalen na ophef over ‘racisme’ op Zwarte Cross: ‘Wat is dit voor selectieve verontwaardiging?’

LICHTENVOORDE - Columnist Marcel van Roosmalen brandt de ophef over de teksten op de borden van festival de Zwarte Cross van afgelopen weekend compleet af. ,,Wat is dit voor selectieve verontwaardiging? Een beetje samenleving is juist gebaat bij humor. Vooral als het over religie gaat”, zegt hij dinsdag in het NPO1-programma De Nieuws BV. 

Het festival kreeg afgelopen weekend felle kritiek te verduren. Er ontstond onder meer commotie over een zeil met daarop de tekst ‘leve de kleurling’, met daarbij een foto van een Oompa Loompa. Ook een bordje met ‘Allah’s afbakbar’ werd als ‘discriminerend, racistisch, beledigend en respectloos’ ervaren. 

‘Wat is er kwetsend aan?’

De discussie werd aangezwengeld door rapper Sevn Alias, die spijt had van zijn optreden op het festival. ,,Wat is er kwetsend aan? Als je al niet tegen Allah's afbakbar kunt, waar kun je dan eigenlijk wel tegen? Niemand was echt gekwetst”, laat de Arnhemse columnist weten.

Dat uitgerekend Sevn Alias via Instagram fel van leer trok tegen de teksten, schiet Van Roosmalen in het verkeerde keelgat. Volgens hem is dat hypocriet. De Amsterdamse straatrapper staat zelf juist bekend om vrouwonvriendelijke en vaker nog antisemitische teksten. ‘Stack die money als een fucking jood’, rapt hij bijvoorbeeld in een van zijn nummers.

,,Hij is een vrouwonvriendelijke antisemiet, maar vooral een antisemiet. Hij houdt bewust een verkeerd beeld over joden in stand. Duizend keer kwalijker dan Allah's afbakbar”, aldus Van Roosmalen. Ajax, de club waar Alias eerder voor mocht zingen, zou de rapper volgens Van Roosmalen niet meer moeten toelaten in het stadion. 

Quote

Hij houdt bewust een verkeerd beeld over joden in stand. Duizend keer kwalijker dan Allah's afbakbar

Marcel van Roosmalen

Selectieve verontwaardiging

De columnist begrijpt er niets van: ,,Waarom hoorde ik de social justice warrios die er altijd bij de kippen bij zijn om hun totale gebrek aan humor te installeren eigenlijk niet over die teksten van Alias? Wat is dit voor selectieve verontwaardiging? Ze spitten alle teksten toch altijd uit tot na de komma?”

Hij noemt het dan ook jammer dat de organisatie van de Zwarte Cross excuses aanbood over de humor. ,,Ze handelden uit paniek, omdat we nu eenmaal in een tijd leven waarin gekwetstheid boven alles gaat.”

Beluister de mening van Van Roosmalen. 

Achterhoek