Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © ANP

Megaclaim van Gelderse brandweer tegen truckbouwers om prijskartel

De veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) bereidt een megaclaim voor tegen zes Europese truckfabrikanten. Die hebben veertien jaar lang verboden prijsafspraken gemaakt, waardoor meer dan een miljoen euro te veel is betaald voor brandweerwagens. Gemeenten willen dit belastinggeld terug.

VNOG is de brandweerorganisatie voor 22 Gelderse gemeenten en heeft aangeboden het proces namens hen te voeren. In de Achterhoek heeft Bronckhorst recent 'ja' gezegd tegen dit aanbod, Aalten, Lochem en Montferland deden dit al eerder. Verwacht wordt dat de andere gemeenten zich ook snel aansluiten.

  1. Zutphense Gerdien Verschoor voltooit levenswerk over Rembrandt uit passie voor Polen
    PREMIUM

    Zutphense Gerdien Verschoor voltooit levenswerk over Rembrandt uit passie voor Polen

    In haar nieuwste boek Het meisje en de geleerde - kroniek van twee verloren gewaande Rembrandts beschrijft de Zutphense auteur en kunsthistorica Gerdien Verschoor de verbijsterende zwerftocht van twee werken van Rembrandt uit de eerste helft van de zeventiende eeuw. Ze vervlecht die geschiedenis met het levensverhaal van de Poolse gravin Karolina Lanckoronska, die de kunstcollectie van haar familie in 1994 schonk aan het Koninklijk Paleis in Warschau. Het was een karwei dat Verschoor vijf jaar lang opslokte.

Achterhoek