Volledig scherm
Archieffoto van een eerdere oefening met een Fennek in het bos. © Jan Houwers

Militairen steken woensdagnacht bij Olst en Welsum de IJssel over

Zie je deze week midden in de nacht een pantserwagen rijden? Sluipen er bewapende militairen door het struikgewas? Geen paniek, het gaat om een oefening van de Koninklijke Landmacht. Militairen trekken van Eibergen naar Olst en eindigen donderdag in 't Harde.

De oefening is bedoeld om groepen verkenners te trainen. De oefening bestaat uit het verplaatsen van voertuigen, waaronder de Fennek (pantserwagen), verplaatsingen te voet en het verkennen van routes, objecten en brugovergangen. 

De meeste verplaatsingen zullen in het donker plaatsvinden. En omdat de verkenners niet mogen opvallen, blijven zij zoveel mogelijk uit het zicht en in elk geval buiten de bebouwde kom. Daarom wordt er weinig overlast verwacht. In principe maken de militairen alleen gebruik van openbare wegen, paden en terreinen. 

Munitie

Maandagochtend is de eenheid vertrokken uit de kazerne van Defensie in Eibergen. In de nacht van woensdag op donderdag komen ze aan in Olst, waar ze met behulp van de genie de IJssel zullen oversteken. Donderdag 18 oktober komt de eenheid aan op het Artillerie Schietkamp bij 't Harde.

De militairen maken gebruik van het verkenningsvoertuig de Fennek. Ze opereren in ploegen van twee voertuigen met elk drie personen aan boord. En hoewel de militairen bewapend zijn, wordt er geen gebruik gemaakt van munitie of oefenmunitie. 

Achterhoek