Volledig scherm
Zaagwerk in de eiken langs de Ruurloseweg net buiten Borculo. Vergelijkbare eiken verderop langs de N319 tussen Ruurlo en Groenlo dreigen massaal te worden gekapt. Een motie om kap tegen te houden haalde het niet in de gemeenteraad van Berkelland. © Peter Zandee

Motie om kap langs N319 bij Ruurlo te stoppen haalt het niet

BORCULO/RUURLO - Berkelland gaat niet dwarsliggen om te voorkomen dat de provincie Gelderland 343 gezonde eiken langs de N319 tussen Ruurlo en Groenlo kapt. Een door PvdA en GroenLinks ingebrachte motie kreeg buiten de twee initiatieffracties slechts steun van D66 in de Berkellandse gemeenteraad.

Het onderwerp van de dreigende  kap langs de N319 houdt Berkelland flink bezig. De Ruurlose Petra Sips deed via de Bomenverordening 2019 (een hamerstuk op de agenda) een poging in te spreken en daarbij een lans te breken voor de bomen langs de  weg. Ze mocht haar inspreektekst  niet volledig voorlezen,  omdat het onderwerp niet op de raadsagenda stond.

De vier overige partijen - VVD, CDA, GB en OBL - gaven aan de motie  niet te zullen steunen. “Het is beleid van de provincie", aldus VVD-raadslid Hans Boxem. “Die maakt de afweking tussen verkeersveiligheid en ecologie en landschap. Waarom willen we daar als tweede overheid nog eens overheen? W moeten naar onze eigen fracties in Arnhem!”

“Als ze weg zijn, heb ik meer last van de zon en krijg de neiging harder te gaan rijden", aldus GroenLinks-politica  Andra Weg. Ze haalde de constatering aan dat van de 343 bomen er maar 4 ziek zijn, in repliek op Frank Jonk (CDA) en Bennie Morsink (OBL), die de circa 175 jaar oude bomen ‘op’ noemden. 

Moratorium

Wethouder Anjo Bosman: “Van de 1019 bomen langs de hoofdrijbaan gaan er 343 weg. De rest blijft. En de 1047 bomen langs de parallelweg blijven allemaal. We leggen herplant op. In die zin blijft het een weg met bomen.”

Weg wilde eventueel een GroenLinks-variant op de motie inbrengen, waarin om een moratorium op kap langs provinciale wegen werd gevraagd. Daarvoor was tegen half elf 's avonds geen draagvlak - zelfs niet voor een schorsing om te bezien welke politieke speelruimte er wel zou zijn.

Achterhoek