Volledig scherm
Eddie Jensen en Ellen Tackenkamp op de Indiase tv © Ellen Tackenkamp

Needse zangeres Ellen Tackenkamp treedt op voor Indiase televisie

VIDEONEEDE - Optreden op de Indiase televisie, jazzlessen geven en zanglessen volgen op een universiteit in India. De Needse zangeres Ellen Tackenkamp is samen met haar partner en drummer Eddie Jensen ‘on tour’ in India.

De twee Achterhoekse muzikanten zijn te gast op de Maharajah Sayajirao University in Vadodara, in de Indiase staat Gujarat. „We zijn hier om lessen te volgen van zangleraar Dr. Rajesh Kelkar, en ook om onze kennis van jazzmuziek met de studenten daar te delen”, laat Tackenkamp vanuit India weten.

„De Noord Indiase klassieke muziek heeft veel overeenkomsten met jazz als het gaat om improvisatie, het uit het hoofd leren van solo’s van de meesters, en de nadruk op de creativiteit van de muzikanten tijdens concerten. Maar er zijn ook verschillen, zoals dat in jazz harmonie een grote rol speelt, terwijl in de Noord Indiase muziek de nadruk vooral ligt op de melodische lijnen, en natuurlijk het ritme in de vorm van de tabla, dat zijn twee Indiase trommels die je zittend in kleermakerszit bespeelt.”

Volledig scherm
Ellen Tackenkamp © Reinier van Willigen

Eddie Jensen volgt op dit moment een masterstudie tabla aan het conservatorium van Rotterdam, waar er een Noord Indiase afdeling zit op de faculteit Wereldmuziek. Zijn leraar Niti Ranjan Biswas, afkomstig uit Bangladesh en tabla meester, heeft ons hier naar de MSU gestuurd. Op 15 oktober hebben we een masterclass in jazzmuziek gegeven, en hiervan werd een compilatie uitgezonden op verschillende televisiekanalen. Ook kwamen we met artikel en foto in drie verschillende kranten. Dat wisten we eerst niet, maar toen we ‘s ochtends in het hotel naar beneden liepen liet de hoteleigenaar ons de artikelen zien, en hij liet weten dat hij trots op ons was.”

Volledig scherm
Eddie en Ellen in een Indiase krant. © Ellen Tackenkamp

Het muzikantenduo reist verder de stad Ahmedabad. „We sluiten onze reis af in Mumbai waar Eddie nog meer tabla lessen zal nemen van grootmeester Pandit Yogesh Samsi.”

Achterhoek