Volledig scherm
Het voormalig schoolgebouw in Laren, met de Brannink aan de rechterzijde, en PWA aan de linkerzijde. © Arjan Gotink

Nieuwbouw scholen in Laren vertraagd door stijgende kosten

Problemen in Laren met de bouw van het nieuwe pand dat drie basisscholen moet geen huisvesten. Een tekort aan personeel in de bouw en materialen zorgen voor prijsstijgingen. Maar die problemen leiden ook tot vertraging van het project. 

De gemeente Lochem en de schoolbesturen van de Braninkschool, Prins Willem Alexanderschool en Bartiméus Speciaal Onderwijs willen immers de kostenstijging beperken. En zorgvuldigheid gaat boven snelheid, aldus wethouder Henk van Zeijts. Het is volgens de partijen niet simpel om een manier te vinden om het beschikbare budget van 5,8 miljoen euro en de geraamde kosten van 7,1 miljoen euro bij elkaar te brengen. 

Bouw moet voldoen aan eisen voor energie 

,,Ons uitgangspunt is en blijft een schoolgebouw van hoge kwaliteit voor goed onderwijs. Een gezond binnenklimaat voor de kinderen in de school vinden we belangrijk,’’ aldus Van Zeijts. ,,Ook willen en moeten we wettelijk voldoen aan de eisen voor energiegebruik.’’

Duur vertraging nog onduidelijk 

Hoeveel vertraging kunnen de betrokken partijen op dit moment niet aangeven. Dat komt omdat de architect pas aan de slag kan met het ontwerp, als de opdrachtgevers het eens zijn over de oplossingen. De keuze voor het nieuwe schoolgebouw aan de zuidkant van het terrein aan de Verwoldseweg verandert door deze ontwikkelingen niet.

Achterhoek