Volledig scherm
Hekken rond de gevels van schouwburg Amphion. Foto: Jan Ruland van den Brink © jan Ruland van den Brink

Nieuwe gevels voor schouwburg Amphion in Doetinchem

DOETINCHEM - Het college van de gemeente Doetinchem wil 2,3 miljoen euro vrijmaken om zo het herstel van de gevels van schouwburg Amphion mogelijk te maken. Schouwburg-directeur Charles Droste hoopt dat er na de zomer met het herstel kan worden begonnen. De raad van Doetinchem beslist over het voorstel.

Quote

Amphion zelf kan dit bedrag niet ophoesten. Daarom doen wij dit.

Maureen Sluiter, Wethouder

Alle vier de gevels rondom worden vervangen door plaatmateriaal, waarschijnlijk van zink. Het herstel zal een klein jaar duren, volgens Droste: ,,In die periode kunnen de voorstelling gewoon doorgaan.”

De gemeente maakt over een periode van 30 jaar 100.000 euro op, om zo het herstel mogelijk te maken. ,,Voor het gezicht van de stad en de gemeente Doetinchem is het belangrijk dat dit weer goed komt", zegt wethouder Maureen Sluiter. ,,Amphion zelf kan dit bedrag niet ophoesten. Daarom doen wij dit.”  

Mogelijk wordt het werk verricht door Aan de Stegge, de aannemer die Amphion heeft gebouwd. 

Slepende affaire

Met dit besluit komt een eind aan een slepende affaire. Op woensdag 8 september 2010 werd schouwburg Amphion geopend door Beatrix, toen nog koningin. Dertien dagen later waren de eerste scheuren in de gevel (boven de expeditiedeur om precies te zijn) al zichtbaar. Pas in januari 2014 kwamen de problemen in de openbaarheid. Uit veiligheidsoverwegingen werden hekken rondom de gevels geplaatst. 

Daarnaast stapte Amphion naar de Raad van Arbitrage voor de Bouw (RvA) om zo een vergoeding te krijgen voor het herstel, oftewel het plaatsen van een nieuwe gevel. Een nieuwe gevel kost 1.662.832 euro.

Dat bedrag werd in maart 2018 genoemd in de uitspraak van de RvA, die oordeelde dat aannemer Aan de Stegge geen blaam trof. Dit omdat de aannemer in 2012 herstelwerk had verricht en daarbij had afgedwongen niet meer eindverantwoordelijk te zijn. Adviesbureau BBN en constructiebureau ABT werden wel ontwerp- en controlefouten verweten, goed voor ongeveer een half miljoen euro.

Daarop ging Amphion aanvankelijk in hoger beroep bij de RvA. Tot in juni van dit jaar duidelijk werd dat de schouwburg al een tijdje om tafel zat met Aan de Stegge en sinds kort met ABT om tot een onderling akkoord te komen, buiten de RvA om. 

Metzo College

De RvA stelde in de uitspraak van maart 2018 dat Amphion willens en wetens akkoord was gegaan met een constructie met schuine gevels. Dit terwijl bekend was - ook vanwege de problemen met het Metzo College - dat schuine gevels niet zonder risico's waren. 

De vrijgemaakte 2,3 miljoen euro ligt hoger dan de ruim 1,6 miljoen die werd genoemd als herstelkosten door de RvA. Droste: ,,Dat komt onder meer omdat de bouwkosten op dit moment jaarlijks met ongeveer 10 procent stijgen.”

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek