Dolf Bierhuizen (rechts)  en René Appels van Kunstkring B-Art lieten eind vorig jaar in de omgeving van De Lebbenbrugge zien waar de kunstwandelroute moet komen.
Volledig scherm
Dolf Bierhuizen (rechts) en René Appels van Kunstkring B-Art lieten eind vorig jaar in de omgeving van De Lebbenbrugge zien waar de kunstwandelroute moet komen. © Emiel Muijderman

Nieuwe kunstwandelroute in Borculo verplaatst naar volgend jaar

BORCULO - De Kunstwandelroute Borculo is afgelast, althans, voor dit jaar. De kunstkring B-Art hoopt dat de kunstenaars hun ontwerpen in de zomer van 2021 alsnog willen laten zien in de omgeving van De Lebbenbrugge.

Het was een nieuw idee van de Berkellandse kunstkring B-Art: een wandelroute, die beeldende kunst verbindt met de afwisselende natuur in de omgeving van het boerderijmuseum De Lebbenbrugge in het buitengebied van Borculo.

Niet haalbaar

De openluchtexpositie met dertig kunstwerken zou op  6 juni worden geopend en tot eind september te zien zijn. Vanwege het coronavirus heeft de kunstkring besloten het ambitieuze project een jaar uit te stellen. „Er hadden nog zoveel dingen moeten gebeuren, dat was door alle beperkingen niet meer haalbaar”, zegt bestuurslid Dolf Bierhuizen. 

Dertig kunstenaars

B-Art had dertig kunstenaars gevraagd en kunstwerk te maken voor de wandelroute. De meeste komen uit de Achterhoek, maar er zijn ook deelnemers van buiten de regio, onder wie twee kunstenaars uit Drenthe. „Ze waren allemaal heel enthousiast”, aldus Bierhuizen. „De wandeling gaat door heide, bos, langs graslanden en water, over een boerenerf en met een pontje over de Slinge. Inspiratie genoeg.”

Verrassend

Volgens Bierhuizen leverde dat veel verrassende ideeën op. „Een deelnemer heeft bijvoorbeeld een concept ingediend voor een kunstwerk in het water,  heel erg mooi. Iemand anders die normaal altijd schildert, heeft nu een 3-D-ontwerp gemaakt, passend bij het omringende landschap.”

Volgend jaar

B-Art gaat alle kunstenaars vragen hun werken volgend jaar alsnog te laten zien in Borculo. „Een aantal van hen heeft al toegezegd.”

Achterhoek