Volledig scherm
© Jaap de Boer

Noaberschap in de praktijk: fietsende dierenarts helpt boer met bevallende koe

Een bijzonder tafereel zaterdagmiddag in het Berkellandse Noordijk. Terwijl een veehouder bezig was om een jongvolwassen koe tevergeefs te helpen met de bevalling, kreeg hij hulp van een voorbijfietsende dierenarts. „Mijn fietsrondje duurde nu wel wat langer.”

De Noordijkse veehouder Henk Thuinte genoot zaterdag van een ontspannen etentje, terwijl bij zijn buurman Marty Reurink het zweet aan alle kanten uitbrak. Niet alleen vanwege de hitte; een van de jongvolwassen koeien van Thuinte was aan het bevallen. Maar moeder koe was niet bereid mee te werken. „Ook al staken de poten van het kalf al naar buiten, de koe bleef maar rondjes lopen in de wei en wilde niet gaan liggen”, vertelt Reurink.

Voorbijfietsende dierenarts

Jaap de Boer, oud-dierenarts uit Geesteren, kwam toevallig voorbij gefietst en zag wat er gebeurde. Hij zette z'n wielrennersfiets aan de kant en schoot Reurink te hulp. Een boer en een dierenarts konden elkaar hier, op het moment suprême, perfect aanvullen. „Ik was blij dat Jaap net langskwam en wilde helpen”, blikt Reurink terug. „Je hoeft niks uit te leggen en je weet meteen hoe je elkaar helpt.”

Noaberplicht

Voor De Boer duurde zijn fietsrondje door Duitsland en de Achterhoek wat langer, maar de voormalig dierenarts is blij dat hij zijn ‘noaberplicht’ heeft gedaan. „Marty als buurman en ik als noaber uit buurdorp Geesteren”, vertelt hij.

Moeder en kalf maken het trouwens goed. „Toen het kalf ter wereld kwam, had hij geen idee wat zich daarvoor allemaal had afgespeeld”, vertelt Reurink lachend.

Volledig scherm
© Jaap de Boer
  1. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
    PREMIUM

    Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

    Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.

Achterhoek