Volledig scherm
Het dubbele laadpunt bij het gemeentehuis van Berkelland staat regelmatig 'vol'. © Peter Zandee

‘Nog dit jaar extra laadpunten
bij gemeentehuis Berkelland’

BORCULO - Nog dit jaar wordt het aantal oplaadpunten voor elektrische auto's op de parkeerplaats bij het gemeentehuis van Berkelland verdrievoudigd. Dat meldt wethouder Gerjan Teselink desgevraagd. 

Op dit moment is er een dubbel oplaadpunt waar twee auto's kunnen worden opgeladen. Dat aantal gaat naar in totaal zes, waarbij ook een laadpaal is waaraan kan worden snelgeladen.

De extra laadpunten om elektrische auto's ‘bij te tanken’ zijn vorig jaar al beloofd, toen het team gemeentelijke toezichthouders in april de beschikking kreeg over een gele elektrische Peugeot-dienstauto.

Aanvankelijk was er voor ‘gewone’ elektrische rijders weinig reden voor vrolijkheid: de uitbreiding van de capaciteit liet op zich wachten, terwijl de gemeentelijke BOA's hun kersverse 'stille’ dienstauto buiten werktijd vaak ‘aan de paal’ lieten staan. Ook als de accu na een tijdje allang weer maximaal geladen is.

Die laatste situatie wordt wel ‘laadpaalkleven’ genoemd. Niet strafbaar, maar wel een ergernis onder elektrische rijders die aangewezen zijn op een vrij laadpunt om hun actieradius te vergroten. 

Briefje

Wethouder Gerjan Teselink: “Inmiddels laden de BOA's bij op een andere locatie. We kregen onder andere een briefje waarin iemand erover klaagde dat hij hier vaak bot ving als hij wilde laden, doordat de dienstauto aan de paal bleef staan.”

Bon

Nóg erger wordt het gevonden als een ‘fossiele rijder’ zijn auto met verbrandingsmotor bij een laadpaal parkeert. Elektrische rijders moeten dan proberen ergens anders bij te laden óf wachten tot de foutparkeerder terugkomt.

De Berkellandse BOA's delen in dit soort gevallen al waarschuwingen en mogelijk zelfs boetes uit: je parkeert onterecht op een parkeerplaats die is voorbehouden aan een bepaald soort voertuig.

Elektrische rijders die hun auto aan een laadpaal verbinden, betalen via een laadpas per laadbeurt. De kosten hangen af van de ‘getankte’ energie in combinatie van de tijd dat wordt ‘getankt’.

Volledig scherm
Benzineauto als foutparkeerder bij elektrisch laadpunt bij gemeentehuis van Berkelland, met waarschuwing onder de ruitenwisser. © Peter Zandee
Volledig scherm
Gemeentelijke waarschuwing voor foutparkeerder op parkeervak bij laadpunt. © Peter Zandee

Achterhoek