De carnavalsoptocht in Doetinchem in 2019.
Volledig scherm
De carnavalsoptocht in Doetinchem in 2019. © Jan Ruland van den Brink

Noodplan voor optochten: bij storm geen carnavalswagens

DOETINCHEM - Zaterdag gaat het mogelijk stormen. De carnavalsverenigingen in de regio hebben voor hun optochten een noodplan klaar liggen. De maatregelen variëren van afgelasten tot het verbieden van carnavalswagens. 

Als blijkt dat zaterdag de stormlijn rond het middaguur over Doetinchem trekt, gaat de carnavalsoptocht in de binnenstad door maar zonder wagens. 

,,Zaterdagmorgen rond half 9 beslissen we", zegt Ferry Nahon, een van de organisatoren van het carnaval in de Doetinchemse binnenstad dat voor de gelegenheid is omgedoopt in Leutekum. ,,Volgens een van de weerschema's trekt de stormlijn over Doetinchem. In dat geval bestaat de kans dat we de wagens uit de optocht halen. Maar als de lijn iets zuidelijker ligt gaat de optocht gewoon door.”

De optocht - de grootste in de regio met honderd startnummers waaronder 40 wagens en 40 groepen - is de enige in de Achterhoek op zaterdag en begint om 11.41 uur.  

Eerder werd vandaag al bekend dat de optocht in Eindhoven (Lampegat) - ook op zaterdag (start 13.11) - niet doorgaat vanwege de storm. 

In Malden en Millingen aan de Rijn valt ook zaterdagochtend vroeg de  beslissing over extra maatregelen voor de optocht.

Achterhoek