Volledig scherm
TT-2019-011136 - RUURLO / GROENLO - Leden van Provinciale Staten van Gelderland gingen woensdag ter plaatse om de situatie te bekijken. Editie: Achterhoek Marieke Amelink - MA20190529 © Marieke Amelink

Omstreden bomenkap tussen Ruurlo en Groenlo uitgesteld tot 2020

RUURLO/GROENLO - De omstreden kap van 343 eiken langs de N319 tussen Ruurlo en Groenlo is uitgesteld tot 2020. De eiken zouden eigenlijk dit najaar tegen de vlakte gaan, maar Provincie Gelderland kan dat ‘vergunningstechnisch’ niet meer halen. Ook wil Provincie de tijd nemen om een goede afweging te maken.  

De kap van de soms anderhalve eeuw oude exemplaren zou nodig zijn voor de verkeersveiligheid, aangezien de bomen te dicht langs de weg zouden staan. Maar tegen het eerste project, de kap van 343 eiken langs de N319 tussen Ruurlo en Groenlo, stak een storm van protest op. Er werd een actiecomité opgericht onder de naam ‘Stop bomenkap N-wegen’, een petitie tegen de kap werd gesteund door zo’n 2.000 mensen en er ontstond zelfs landelijke ophef. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) antwoordde recentelijk op Kamervragen dat ‘bomenkap een uiterst middel is’. Provincies zouden zo’n besluit goed moeten onderbouwen.

De provincie gaat nu de vitaliteit van de bomen opnieuw onderzoeken. Verplaatsen van de oude bomen zou een optie kunnen zijn. Ook wordt nog eens gekeken of er toch geen vangrails tussen de bomen en de weg kunnen komen.

Geschrokken van de commotie

Gelderland is geschrokken van alle commotie rond de bomenkap. De provincie vindt dat er een landelijke discussie moet komen. ,,Het verwijderen van obstakels in wegbermen is namelijk landelijk veiligheidsbeleid.’’

Eerder deze week werd bij de publicatie van het coalitieakkoord al bekend dat Gelderland het kapbeleid langs provinciale N-wegen gaat ‘herijken’, omdat Gelderland ‘ terughoudend wil omgaan met het kappen van bomen’.

De provincie gaat verder in gesprek met omwonenden en belanghebbenden over de plannen voor aanpassing van de weg tussen Ruurlo en Groenlo en de mogelijke gevolgen voor de bomen in de berm. Woensdag kwamen leden van Provinciale Staten naar de weg tussen Ruurlo en Groenlo voor een zogeheten schouw van de situatie.

Volledig scherm
Zo'n honderd oude bomen langs de N319 tussen Groenlo en Ruurlo zijn voorzien van affiches. Daarop staan teksten als 'ik leef', 'ik ben mooi', 'ik blijf' of 'blijf af.' De actie is een protest tegen de mogelijke kap van 343 eiken langs de provinciale weg. © Jan Schoenmakers

Achterhoek