Volledig scherm
Het Keunenhuis bij Winterswijk heeft als veel andere gebouwen in de Achterhoek een bijzonder interieur. © Jan Ruland van den Brink

Onderzoek naar historische interieurs van Achterhoekse gebouwen

WINTERSWIJK/GROENLO/AALTEN - Bijzondere interieurs en overgebleven elementen van gebouwen horen bij het culturele erfgoed van de Achterhoek, vindt het Gelders Genootschap. In opdracht van de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk wordt daarom begonnen aan een grootschalig onderzoek naar historische interieurs.

Het interieur van gebouwen laat veel zien over de bewoners- en gebruiksgeschiedenis van een pand en is daarmee een belangrijke bron van informatie. Tijdens het onderzoek wordt daarom niet alleen gekeken naar woonhuizen, maar ook die van agrarische, religieuze en industriële gebouwen. De onderzoekers zijn onder andere op zoek naar schouwen en inbouwkasten, vloeren, wandafwerkingen en plafonds.

Niet alleen hoogvliegers

'Het gaat ons beslist niet alleen om hoogvliegers of puntgave voorbeelden zoals het Keunenhuis in Winterswijk de oude slagerij in Aalten of het oude stationsgebouw van Groenlo. We zoeken juist voorbeelden waar slechts enkele interieurelementen bewaard zijn gebleven', laat projectleider Marlieke Damstra in een persbericht weten.

Bij het onderzoek wordt nauw samengewerkt met historische verenigingen en lokale organisaties.  Bij het project zijn ook de provincie, de Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed en Radboud Universiteit Nijmegen betrokken. Doel van het onderzoek is niet de bescherming van de interieurs of eigenaren beperkingen op te leggen. 

Kleuren

Parallel aan het onderzoek gaan studenten van de Zwolse vakschool voor Verbeelding Cibap het historisch kleurbeeld van de Achterhoekse interieurs bekijken. De studenten worden opgeleid tot Meester Restauratieschilder. Het onderzoek en documenteren van de aanwezige afwerklagen moet voor een beter begrip en inzicht zorgen over het kleur- en verfgebruik door de eeuwen heen.

In de drie gemeenten worden informatiebijeenkomsten gehouden, waar bewoners en eigenaren welkom zijn. De eerste avond is op maandag 24 juni in de gemeente Oost Gelre.

Volledig scherm
Een deel van het interieur van het Keunenhuis. © Jan Ruland van den Brink
De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek