Volledig scherm
Routekaart en voorkant van het routeboekje. © Anoda Publishing

Op de fiets op meerdaagse
ontdekkingsreis langs de Berkel

REKKEN/EIBERGEN/HAARLO/BORCULO - Fietsliefhebber Anton Logemann heeft na eerdere fietsroutes langs rivieren dit voorjaar 'Fietsen door het land van de Berkel' uitgebracht: een meerdaagse fietsroute die van de oorsprong van de Berkel bij het Duitse Billerbeck tot de monding van de Berkel in de IJssel bij Zutphen voert.

Wie met de route op papier op pad wil, kan via uitgeverij Anoda Publishing in Velp een boekje bestellen. Daarnaast is er ook een los gps-bestand verkrijgbaar om op navigatieapparaten of smartphones te laden. Behalve relatief linea recta via een 135 kilometer lange route valt het 'land van de Berkel' ook via een keten van rondjes van in totaal 285 kilometer te ontdekken.

"De Berkel is niet bedijkt, tenminste niet zo zoals rivieren als de IJssel en de Rijn, en zeker het Duitse deel van de rivier is wat kleiner ook. Je kunt er niet altijd vlak langs fietsen", aldus Logemann. 

"Voor de route heb ik in Duitsland van het Duitse bewegwijzeringssysteem gebruik gemaakt en in het Nederlandse deel van het knooppuntensysteem. Dat heeft tot aardige rondjes geleid: de route is in feite een serie rondjes, waardoor je een week of zo over het geheel kunt doen. Dat maakt het geheel ook anders dan bijvoorbeeld de route Fietsen langs de IJssel die ik eerder maakte. Daar fiets je 80 à 90 procent van de tijd echt lángs de rivier. Dat is ook de reden van de afwijkende titel: ik heb het Fietsen door het land van de Berkel genoemd. Om het uniform te houden heet het op internet wel Fietsenlangsdeberkel.nl."

Logemann heeft de route afgelopen najaar uitgestippeld. Zodoende had hij geen last van omleidingen daar waar zijn route en 'rondjes' de nieuwe N18 kruisen.

Meer informatie: fietsenlangsdeberkel.nl. Via de site zijn het 110 pagina's tellende routeboekje en het gps-bestand ook te bestellen. Via anoda.nl/winkel zijn meer fiets- en wandeluitgaven te koop.

Achterhoek