Volledig scherm
Ulrich van Gobbel (midden) met biograaf Jules van der Wardt (links) en iemand van de organisatie. © Jan Ruland van den Brink

Oud-Achterhoeker Ulrich van Gobbel op Zwarte Cross: ‘Vereerd met waardering die ik hier krijg’

LICHTENVOORDE - Hij was even terug op de plek waar hij zijn eerste kinderherinneringen maakte: in Lichtenvoorde. Ulrich van Gobbel, cultvoetballer, oud-international en Feyenoord-held, vertelde in de Theatertent op de Zwarte Cross een deel van zijn indrukwekkende levensverhaal.

,,Ik voel nog steeds een band met de Achterhoek, maar hier was ik nog nooit geweest”, zegt Van Gobbel aan het begin van het gesprek met zijn biograaf Jules van der Wardt. Het is een minimalistische setting in de Theatertent, met interviewer en hoofdpersoon op twee stoeltjes en verder niets.

Maar dat is ook genoeg, gezien het indrukwekkende verhaal dat Van Gobbel vertelt. Het publiek luistert ademloos naar zijn verhalen. Over hoe zijn jeugd in Lichtenvoorde mooi was, maar moeilijk. Zijn vader mishandelde zijn moeder en stak op een gegeven moment zelfs hun huis in brand.

Gevlucht

Quote

Ik heb het gehaald omdat ik de wil had, de absolute drive, om profvoet­bal­ler te worden

Ulrich van Gobbel

Over hoe hij met zijn moeder, broers en zussen vluchtte voor dat geweld. En over zijn moeizame, harde en soms oneerlijke weg naar het profvoetbal. ,,Maar ik heb het gehaald omdat ik de wil had, de absolute drive, om profvoetballer te worden.”

Het is de rode draad in het verhaal van Van Gobbel, met wie het inmiddels meer dan goed gaat. Hij werkt als jeugdtrainer bij zijn geliefde Feyenoord en haalt binnenkort de papieren om assistent-trainer te mogen worden.

Van Gobbel nog mateloos populair

En hoewel hij al zeventien jaar niet meer voetbalt, is Van Gobbel nog steeds mateloos populair. Honderden mensen luisteren aandachtig en muisstil naar zijn verhaal, velen willen ook nog een selfie met of handtekening van de voormalig rechtsback.

En dat doet hem veel, zegt hij na afloop. ,,Natuurlijk was het spannend voor mij, want ik wist niet wat ik mocht verwachten. Dat zoveel mensen hierheen komen voor mij, en ook nog met mij op de foto willen, ja... Ik ben enorm vereerd door die waardering die ik hier krijg.”

Volgend jaar weer? Van Gobbel: ,,Als ze me uitnodigen kom ik zeker terug!”

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek